Podgorica, smanjenje plata funkcionerima

Crnogorski premijer Duško Marković predstavio je javnosti drugi paket ekonomskih mera podrške građanima i privredi koji je Vlada usvojila i čiji je fiskalni efekat 71,4 miliona evra bruto, odnosno 40 miliona neto u tri meseca.

Duško Marković je saopštio da paket mera podrazumeva podršku privredi i zaposlenima za više hiljada preduzetnika, mikro, malih i srednjih preduzeća u kojima radi više od 100.000 zaposlenih.

"Obuhvat podrške je veoma širok, i podrazumijeva zaposlene u zatvorenim i ugroženim djelatnostima, zaposlene na plaćenom odsustvu, zaposlene u karantinu i samoizolaciji, pa sve do subvencija za novo zapošljavanje", rekao je Marković.

Jedna od mera je i oslobađanje od fiksnog dela računa za struju za april, maj i jun - koji se neće obračunavati korisnicima u zatvorenim delatnostima.

Takođe tu je i ojačavanje instrumenata finansijske podrške kod Investiciono-razvojnog fonda, i obustavu određene prinudne naplate u korist budžeta.

U paketu je i posebni program podrške poljoprivredi i ribarstvu.

Što se tiče poreza i carina - skraćuju se rokovi za povraćaj PDV-a, produžava se limit izloženosti carinske garancije za plaćanje carinskog duga.

"Pored toga, intervenišemo u oblasti zarada smanjivanjem plate funkcionerima iz kategorija A i B u Zakonu o zaradama zaposlenih u javnom sektoru. Napominjem da su to zaposleni sa najvećim zaradama u javnoj administraciji", pojasnio je predsednik Vlade Crne Gore.

U delu najranjivijih kategorija, Elektroprivreda će dati dodatne subvencije onim korisnicima koji su već prepoznati kao najsiromašniji, gde će se subvencije udvostručiti.

четвртак, 30. мај 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије