Napad na Prajd info centar, reagovao Pašalić

Beograd Prajd je saopštio da je Prajd Info Centar napadnut u subotu u 20 sati. Zaštitnik građana traži da se napadači pronađu.

Prajd info centar navodi da je pričinjena materijalna šteta kada je grupa maskiranih napadača šutirajući izlog i vrata, polomla bravu i inventar.

"Izražavamo ozbiljnu zabrinutost povodom eskalacije nasilja prema prostorijama Beograd Prajda i ukazujemo da prema informacijama sa kojima raspolažemo – nikada niko nije odgovarao pred pravdom za prethodnih 10 napada", navedeno je
u saopštenju.

Prajd Info Centar, prostorije Beograd Prajda, su u centralnoj beogradskoj ulici u blizini važnih vladinih institucija.

"Činjenica da se ovakvi napadi dešavaju u centru Beograda jasno ukazuje na realnost u kojoj je LGBT+ zajednica izložena ne samo diskriminaciji već i nasilju koje najčešće prolazi bez zakonskih posledica po počinioce", ocenio je Beograd prajd i pozvao institucije da počinioce identifikuju i da postupaju u skladu sa zakonom.

Reagovanje Pašalića 

Zaštitnik građana Zoran Pašalić rekao je da se diskriminacija i nasilje prema LGBTI zajednici ispoljava u različitim oblicima, do toga da se čak skrnave i zgrade u kojima se nalaze njihova udruženja.

"Kada se odškrinu vrata eksktremističkom i agresivnom delovanju huligana, žtve postaju najranjivije grupe u društvu, među kojima su najčešće žrtve pripadnici LGBTI zajednice. Seksualna orijentacija je lična stvar pojedinca, ali se zaštita prava na različitost tiče svih nas u državi", poručio je Pašalić u pisanom saopštenju.

Pozvao je nadležne da pronađu i sankcionišu one koji su počinili napad.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво