Dačić: Taman mislite da ne može gori od Haradinaja, a dođe Kurti

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je da je najava kosovskog premijera Aljbina Kurtija o delimičnom ukidanju taksi, uz uslovljavanje Srbije da prestane sa kampanjom povlačenja priznanja Kosova, još jedna prevara prištinskih vlasti i pokušaj da se izbegnu obaveze koje je Priština preuzela iz Briselskog sporazuma.

Ivica Dačić je na pitanje novinara o Kurtijevom uslovljavanju ukidanja taksi, rekao da kosovski premijer treba da odgovori da li uopšte prihvata Briselski sporazum ili smatra da taj dokument njega ne dotiče.

"Kad je to Srbija priznala Kosovo kao državu, pa da Kurti traži ravnopravan tretman? Kad su to UN i EU priznale Kosovo, pa da traži tako nešto", upitao je Dačić.

Podsetio je na nedavnu vest o tome da je Jamajka priznala Kosovo i da se kosovski predsednik Hašim Tači zahvalio američkom kongresmenu Engelu na dugogodišnjem lobiranju da Jamajka prizna Kosovo.

"U Prištini su se hvalili time, iako se ispostavilo da je to netačno. Ali, oni rade na tome. Priština i Tirana će potpisati sporazum o zajedničkom finansiranju kampanje za priznavanje nezavisnosti Kosova. A Srbija treba da prestane sa kampanjom povlačenja. Nije valjda da misle da smo mi glupi", rekao je Dačić.

Naglasio je da ukidanje taksi nema nikakave veze sa kampanjom za povlačenje priznanja i da Priština treba da se izjasni da li poštuje postignute dogovore ili ne.

"O tome će se razgovarati narednih dana. Kao i predsednik Vučić i ja mislim da je to još jedna prevara i pokušaj da se predstavi da Priština želi da izađe u susret zahtevima međunarodne zajednice", naveo je Dačić.

Primetio je da je EU požurila da pozdravi Kurtijev predlog, dok su SAD rekle da je to "prevara" i da Kurti mora da ukine takse u potpunosti i bez ikakvog uslovljavanja.

"Ova tragikomedija se u Prištini nastavlja. Taman mislite da ne može da dođe gori od (Ramuša) Haradinaja, a onda vas demantuju. Kurtija zanima samo ujedinjena Velika Albanija, on u svojoj kancelariji drži zastavu Albanije, a ne Kosova", istakao je Dačić.

Ocenio je da će predsednik Srbije u narednom periodu biti izložen pritiscima oko tog pitanja i naglasio da nam je potrebno jedinstvo kako bi Srbija odbranila svoje nacionalne i državne interese.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво