Poslanici opozicije: Treba povući Predlog zakona o nestalim bebama

Poslanici Demokratske stranke Stranke moderne Srbije i Nove stranke pozvali su svoje kolege iz parlamenta da ne glasaju za Predlog zakona o nestalim bebama, jer, kako ističu, roditelji ne žele novac, već da dođu do istine.

Aleksandra Jerkov, poslanica Demokratske stranke u Skupštini Srbije  rekla je da bi usvajanjem takvog predloga roditeljima bil oonemogućeno da saznaju dve stvari koje su njima najvažnije - istinu o svojoj deci i ko je kriv za krađu beba.

Roditelji u udruženjima nestalih beba, kako je rekla, poslednjih 30 ili 40 godina svakoga dana postavljaju sebi isto pitanje vezano za njihovu decu "Ako je živo gde je? Ako je mrtvo gde je?".

"Molim svoje kolege, koji će možda za tri ili četiri dana na zvuk zvonceta da uskrate roditeljima pravo da ikada saznaju odgovor na to pitanje, neka zamisle da oni sebi postavljaju to pitanje", poručila je Jerkovljeva novinarima u parlamentu.

Upitala je ministarku pravde Nelu Kuborović, čije je ministarstvo predložilo zakon, za koliko novca bi ona dala svoje dete, aludirađući na predlog prema kome roditelji dobijaju finansijsku nadoknadu do 10.000 evra, u slučaju da ne može da se reši njihov slučaj.

Napominje da je u prethodnih "šest godina više od 300 puta molila svoje kolege" da se u krivični zakon unese samo jedna izmena, a to je da se krivično delo krađe beba svrsta među ona krivična dela koja ne zastarevaju, što je, kako kaže, odbijeno.

Poslanica i kopredsednica Stranke moderne Srbije Tatjana Macura smatra da Predlog zakona o nestalim bebama ne rešava pojedinačno takve slučajeve i dodala da poslanička grupa te stranke neće podržati ovaj zakon i da će zahtevati njegovo povlačenje iz procedure.

Macura je podsetila na slučaj Zorice Jovanović vođen protiv države Srbije koji je rešen u Evropskom sudu za ljudska prava.

Smatra da je potpuno opravdano nepoverenje roditelja u državu, koja, kako kaže, više do 20 godina odbija da reši problem nestalih beba.

"Oni zahtevaju, i to bi bilo korektno, da imaju priliku da to učine samostalno, da izvrše nezavisne analize DNK kako bi mogli da se uvere u to da li je na pravi način izvršena analiza", rekla je Macura.

Ona je dodala da u predloženom zakonu postoje sporni članovi među kojima je član 21 u kome se, dodala je, navodi da se, ukoliko država ne može da utvrdi okolnosti pod kojima su nestala deca za koju se sumnja da su nestala u porodilištima u Srbiji, slučaj zatvara, te član 23 prema kome roditelji dobijaju finansijsku nadoknadu do 10.000 evra, u slučaju da ne može da se reši njihov slučaj.

Ljudi ne žele novac, žele da mogu da sprovedu kvalitetnu istragu koja će ih konačno dovesti do istine", rekla je Macura.

"Sada je potrebno da imaju i zakon koji će im omogućiti da sve ono što su u međuvremenu saznali mogu da primene, a da ne krše zakon države u kojoj žive", dodala je Macura.

Predsednik Nove stranke Zoran Živković smatra da predlog zakona o nestalim bebama mora da bude povučen iz skupštine.

Živković je na konferenciji za novinare u parlamentu kazao da roditelje nestale dece treba saslušati na pravi način i da je potrebno formirati novu Radna grupa koja bi se bavila načinima na koje da se rasvetli subina svakog nestalog deteta.

I Živković je kritkovao odredbu po kojoj će roditelji dobiti obeštećenje od 10.000 evra.

"Bez toga besmisleno je pisati bilo šta, a posebno tačku koja kaže da će postojati nadoknada za izgubljeno dete čija će se visina meriti intenzitetom pretrpljenog bola i to do 10.000 evra. Po kojim će se kriterijumima meriti bol roditelja", pitao je Živković.

Živković je poručio da "ko bude glasao za predloženi zakon je kriv za nestanak dece koji su nestala pre tri decenije, jer svojim glasanjem amnestira krivce koji su tu decu, kako kaže ubili ili prodali".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво