Ubijen ukrajinski vojnik u Donbasu, Zelenski najavio sastanak ukrajinskog Saveta bezbednosti

Jedan ukrajinski vojnik je ubijen, a četvoro je ranjeno u pucnjavi u istočnom regionu Donbasa. Ukrajinska vojska je optužila ruske snage za napad, prenosi Rojters.

U napadu koji se dogodio u utorak na istoku Ukrajine, jedan ukrajinski vojnik je ubijen, a četvoro je ranjeno. 

Ukrajinska vojska je optužila ruske snage da su pokušale da pređu ukrajinske linije, uz pomoć minobacača, bacača granata i mitraljeza. 

Zapadne zemlje i NATO takođe optužuju Rusiju da je poslala trupe i teško naoružanje kako bi podržali separatističke borce u Donjeckoj i Luganskoj oblasti, koje čine region Donbas.

Moskva je negirala optužbe.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski najavio je da će sazvati sastanak ukrajinskog Saveta bezbednosti.

Zelenski je napad na ukrajinske vojnike nazvao "ciničnom provokacijom čija je namera da se poremeti mirovni proces u regionu Donbas, koji se kreće malim, ali neprekidnim koracima".

Ukrajina i Rusija su, nakon prošlogodišnjeg obećanja Zelenskog da će okončati konflikt, implementirale mere izgradnje poverenja, koje uključuju razmene zatvorenika i postupno povlačenje trupa iz određenih područja.

Zelenski i ruski predsednik Vladimir Putin razgovarali su telefonom prošle nedelje, saopšteno je iz kancelarije ukrajinskog predsednika.

Napad se dogodio u momentu kada se Ukrajina i Rusija pripremaju za samit sa Francuskom i Nemačkom u pokušaju da okončaju sukob.

U sukobima između ukrajinskih trupa i ruskih snaga u istočnoj Ukrajini od 2014. godine život je izgubilo više od 14.000 ljudi, uprkos sporazumu o prekidu vatre potpisanom 2015.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво