Najsmrtonosniji dan od izbijanja epidemije koronavirusa

U Japanu je potvrđena prva žrtva novog virusa, a još 44 osobe na kruzeru u luci Jokohama su zaražene. U kineskoj provinciji Hubej umrle su 242 osobe, pa je sreda bio najsmrtonosniji dan od izbijanja epidemije.

Naglo je povećan i broj novopotvrđenih slučajeva zaraze. Kineske vlasti kažu da je to zbog primene nove dijagnostike. Sada se u potvrđene slučajeve ubrajaju klinički dijagnostikovani slučajevi.

Novi koronavirus u prethodnom danu odneo je najveći broj života do sada – 242 osobe umrle su od virusa koji se sada zvanično zove kovid 19.

U isto vreme, samo u centralnoj kineskoj provinciji Hubej, središtu zaraze, potvrđeno je više od 14.800 novoinficiranih.

To je drastičan skok broja zaraženih u odnosu na prethodne dane, ali treba napomenuti da je došlo do promene metode dijagnostikovanja u provinciji Hubej.

Promena metoda dijagnostikovanja 

Zaraženima se sada smatraju svi oni kojima je upala pluća otkrivena uz pomoć kompjuterizovane tomografije. 

Ta metoda važi samo za provinciju Hubej. U toj provinciji, u jednom delu grada Šijana primenjen je plan "kontrolih mera u vreme rata". 

Mere uključuju zatvaranje svih zgrada u tom području na 14 dana i strogo upravljanje u svim zajednicama. Tokom tog perioda građanima će biti zabranjeno da izlaze napolje, kako bi se sprečilo širenje virusa.

"Do sada su se dijagnostičari oslanjali samo na standardne testove nukleinske kiseline. Sada se u obolele od koronavirusa ubrajaju ljudi sa simptomima bolesti, i oni kod kojih je i rendgenom utvrđeno da su pluća zaražena", rekao je Tong Džaohu, šef ekspertske grupe u Vuhanu. 

U Vuhan otišlo 4.000 lekara i bolničara 

U međuvremenu, u centralni kineski grad Vuhan poslato je 2.600 pripadnika vojnomedicinskog osoblje.

Do sada je u Vuhan iz cele Kine otišlo više od 4.000 lekara i bolničara koji su pripadnici oružanih snaga.

Usled izbijanja epidemije i propusta u njenom upravljanju, došlo je i do smena u Komunističkoj partiji.

Postavljani su novi partijski sekretari za provinciju Hubej i grad Vuhan. Istovremeno, Hongkong je objavio da će raspust u školama biti produžen do 16. marta.

Sa koronavirusom u Kini do sada se izborilo više od 6.000 ljudi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво