Makron predlaže da se evropska odbrana bazira na francuskom nuklearnom arsenalu

Predsednik Francuske Emanuel Makron smatra da Evropa mora više da učini za svoju odbranu. Kaže da evropske zemlje treba da usklade odbrambenu strategiju, predlaže da centralnu ulogu ima Francuska i njen nuklearni arsenal. Ponavlja da je neophodan dijalog sa Rusijom radi obezbeđenja mira u Evropi.

Običaj je da svaki francuski predsednik, kao vrhovni komandant oružanih snaga, tokom petogodišnjeg mandata održi govor o odbrambenoj strategiji.

Makronov u Ratnoj školi u Parizu, pratili su sadašnji i budući francuski oficiri i pripadnici vojnih snaga iz raznih krajeva sveta.

Emanuel Makron se već dugo zalaže za zajedničku evropsku odbranu, smatra da Evropa mora da bude nezavisnija od Sjedinjenih Država.

"Francuski vitalni interesi od sada imaju evropsku dimenziju. Francuska želi da otvori strateški dijalog sa svojim evropskim partnerima oko uloge francuske nuklearne politike u oblasti evropske bezbednosti. One nacije koje to budu želele mogu da budu povezane sa francuskim nuklearnim testovima", rekao je Makron.

Posle izlaska Velike Britanije, Francuska je jedina nuklearna sila u Evropskoj uniji. Arsenal jeste smanjen, sada ima nešto manje od 300 atomskih bojevih glava i na trećem je mestu, iza Rusije i Amerike.

Francuski predsednik tvrdi da neće odobriti dalje smanjenje atomskog arsenala, najavljuje veća ulaganja u vojsku.

Veoma je zahtevan u vezi s projektom odbrane i bezbednosti evropskih građana. Očekuje da će Rusija biti konstruktivan učesnik u izgradnji zajedničke bezbednosti.

"Ne možemo da budemo zadovoljni površnim dijalogom sa Rusijom u vreme kada je u porastu broj izazova u oblasti bezbednosti, koje je neophodno razmotriti s Moskvom", poručio je Makron.

Nema dilemu da evropske zemlje ne smeju da budu posmatrači u mogućoj trci u nuklearnom naoružavanju.

Treba da postanu učesnici i potpisnici budućeg sporazuma o razmeštanju raketa srednjeg i kratkog dometa, pošto je u pitanju bezbednost kontinenta.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара