Sporazum sa Švedskom za kvalitetniji vazduh

Zagađenje vazduha je tema u Srbiji koja je obeležila januar. Kako bi kvalitet vazduha bio bolji, i kako bismo zaštitili životnu sredinu resorni ministar i ambasador Švedske potpisali su sporazume vredne 3,6 miliona evra.

Mesto Srbije na listi najzagađenijih zemalja u svetu iz sata u sat se menja, jutros smo bili četrnaesti, po podne dvadeset četvrti. Glavni krivci – individualne kotlarnice i drumski saobraćaj, navodi resorni ministar.

"Zagađivanje i zagađenje u Srbiji ovih dana nije drugačije nego što je bilo proteklih 10 godina to govore podaci, a onda je pitanje šta se promenilo, pa mi smo se promenili. Razume se da je potrebno da svi kao građani ove zemlje se ponašamo ekonomski, u smislu energetski, racionalno, da vodimo računa šta radimo, da manje trošimo struju, da vodimo računa šta vozimo i na koji način to vozimo, do svih onih mera koje se primenjuju", naveo je ministar zaštite životne sredine Goran Trivan.

Kako se vodi računa o životnoj sredini, Švedska je najbolji primer, a pritom nam i finansijski pomaže sa 14 miliona evra godišnje da unapredimo infrastrukturu i bolje upravljamo hemikalijama i otpadom.

"Radimo svakodnevno sa Srbijom i to je izuzetno pozitivan proces i ima dugoročan karakter, trajan i to je proces koji se ne bi na isti način odvijao da nije Srbija izrazila želju da bude član EU", rekao je ambasador Švedske u Srbiji Jan Lundin.

Uvođenje hibridnih vozila, koji manje zagađuju okolinu, jedno je od rešenja koje su primenili Šveđani. Tu su i električna vozila, manje štetna ali i dalje znatno skuplja, i u Evropi ih ima više od milion.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво