Srbija sa pažnjom prati dešavanja u vezi sa migrantima

Na sastanku Radne grupe za rešavanje problema mešovitih migracionih tokova, kojim je rukovodio ministar odbrane Aleksandar Vulin, danas je naglašeno da će se sa pažnjom pratiti dešavanja kada je reč o migrantima i migrantskoj krizi, jer je situacija znatno složenija u proteklom periodu.

Na sastanku je još jednom konstatovano da Srbija adekvatno odgovara svim izazovima migrantske krize duže od sedam godina, ali i da je neophodna daleko veća saradnja u okviru regiona, kako bi se taj problem strateški i dugoročno rešio.

Istaknuto je, saopštilo je Ministarstvo odbrane, da je potreban i značajniji pristup celokupnog regiona fondovima za rešavanje migrantske krize, i da je neophodno sistemski rešiti sistem finansiranja svih akcija u vezi sa pristupom rešavanja migrantske krize.

Ministar Vulin je na sastanku naglasio da je Srbija jedna od retkih zemalja u Evropi i uopšte na migrantskoj ruti koja se sve vreme krize trudila da ovaj problem rešava u okviru državnog sistema i kroz državne institucije.

Vulin je podsetio da smo i tokom migrantske krize, 2015. i 2016. godine, ali i pre i posle toga, uspeli da sve što je bilo potrebno završimo bez većih incidenata i bez bezbednosnih i zdravstvenih izazova po naše građane i lokalnu zajednicu.

Ministar odbrane je istakao i da naš način života nije bio, niti će biti ugrožen i naglasio da je Srbija pokazala da je organizovana i da ima vođstvo koje je u stanju da rešava probleme.

Na sastanku je usvojen Plan reagovanja u slučaju povećanog priliva migranata za 2020. godinu, izložen je i usvojen Izveštaj o migracionim tokovima za prethodnu godinu, usvojene su i informacije o specijalnoj meri broj 6, kao budućem načinu finansiranja, kao i Izveštaj o MADAD 2 projektu finansiranja svih aktivnosti u vezi sa migracijama od strane međunarodne zajednice.

Usvojena je i informacija o budućem načinu finansiranja kada je reč o Srbiji, a kao zaključak radne grupe naloženo je i da se započnu aktivnosti na obezbeđivanju plana aktivnosti i mogućnosti trajnog rešenja za rešavanje izazova migrantske krize kada je reč o Republici Srbiji.

Sastanku su prisustvovali komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić, predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva odbrane i Crvenog krsta Srbije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво