Mileševa je prekoračila večnost – osam vekova vere i sjaja

Mileševa ove godine slavi osam vekova postojanja, tokom kojih je bila i pod krovom i u ruševinama, a da njen sjaj i značaj u kulturi i duhovnom životu srpskog naroda nikada nije bledeo. Podigao ju je Vladislav, sin Stefana Prvovenčanog i unuk Nemanjin, po zamisli svog strica Svetog Save, čije su mošti u Mileševu prenete iz Trnova u Bugarskoj, gde je preminuo 27. januara 1236. godine.

Ktitor je bio sin prvog srpskog kralja, zidana je u godini kada je Srpska pravoslavna crkva dobila samostalnost, a u vekovima koji su usledili prednjačila lepotom i ugledom.

Mileševske freske i raskošna arhitektura, dostojni su počivališta kralja Vladislava, i prvog srpskog arhiepiskopa, Svetog Save, čije su čudotvorne mošti, tri i po veka, ovde okupljale narode svih vera.

Po naredbi Sinan pašinoj, mošti sveca su odnete iz Mileševe i spaljene u Beogradu. Ali, pašina želja da ugasi veru, slobodarski duh i kult Svetosavlja izrodila je sopstvenu suprotnost: iskre tog plamena sa Vračara i molitve iz Mileševe, samo su rasplamsale snagu vere, Savinog imena i dela.

U 16. veku Mileševa je bila najbogatiji i najugledniji manastir Srpske pravoslavne crkve, sa štamparijom, skrivenom pod plafonom priprate. Kada su u Velikoj seobi monasi napuštali manastir, 150 konja jedva je ponelo samo knjige i ono najvrednije iz bogate manastirske riznice.

"Jedan nesrećni mileševski prorok, kaluđer, davno negde, s kraja 18. veka, zapisao je na već porušenoj Mileševi da će jedina prekoračiti večnost – mnogi neće, ali Mileševa hoće", priča istoričar umetnosti Dragiša Milosavljević.

U godini proslave jubileja Mileševa svetu predstavlja ono najvrednije što ima – pod krilom Belog anđela i u duhu najvećeg svetitelja i prosvetitelja srpskog naroda.

"Sveti Sava je pred nas Srbe postavio najuzvišenije ideale života. Sve ono što je najlepše nacrtano, naslikano, najlepše ispevano, najlepše napisano, najlepše sagrađeno, najlepše stvoreno – učinjeno je po nadahnuću Svetoga Save", ističe episkop mileševski Atanasije.

Uzdižući se nad svojim, osam vekova starim temeljima, carska lavra Nemanjića svedoči o ovozemaljskoj prolaznosti svega, osim čiste vere, ljubavi i dobrote.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво