Iz časa u čas

Koronavirus se širi, sumnja se da je stigao i u Veliku Britaniju

Četiri osobe primljene su u bolnicu u Škotskoj sa simptomima sličnim koronavirusu. U toku testiranje pacijenata, prenosi "Gardijan". Iz istog razloga hospitalizovan i putnik na aerodromu u Los Anđelesu. Virus potvrđen i u Vijetnamu, Singapuru i Saudijskoj Arabiji, javlja Si-En-En. Pet kineskih gradova stavljeno je u karantin, a Peking je otkazao niz javnih događaja povodom novogodišnjih praznika. Preminuo pacijent zaražen koronavirusom u provinciji Hebej.

23.40 –  U Japanu potvrđen drugi slučaj zaraze od koronavirusa, saopštilo ministarstvo zdravlja, navodi Rojters.

19.30 – Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da je previše rano da bi se proglasila vanredna situacija na svetskom nivou.

18.40 – Kineske vlasti planiraju da u narednih šest dana u Vuhanu postave medicinski centar u kome će biti smešteni oboleli od koronavirusa.

18.15 – Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti podigao upozorenje na koronavirus na nivo tri, preporučujući da se izbegnu sva putovanja koja nisu neophodna u provinciju Vuhan.

18.00 – Preminuo osamdesetogodišnjak zaražen koronavirusom u provinciji Hebej.

17.40 – Pet kineskih gradova u karantinu zbog koronavirusa.

16.25 – Kod tri osobe u Edinburgu i kod jedne u Glazgovu postoji sumnja na  koronavirus,  prenosi Gardijan.

"U toku je testiranje četiri osobe zbog sumnje na koronavirus. Oni su u Škotsku došli iz Vuhana", navodi Jurgen Has sa Univerziteta u Edinburgu.

Ranije tokom dana, britanski ministar zdravlja Met Henkok rekao je da postoji velika verovatnoća da će koronavirus stići u Veliku Britaniju, ali je istakao da su vlasti dobro pripremljene i da su na oprezu. 

"Ovo je situacija koja se brzo razvija i broj smrtnih slučajeva i broj obolelih će verovatno biti veći od onih koji su do sada potvrđeni", rekao je Henkok u parlamentu, prenosi Gardijan

Hospitalizovan je i putnik sa Aerodroma u Los Anđelesu, koji je došao iz Sijudad Meksika, prenosi Independent. Nije jasno da li je putnik zaražen ili se samo sumnja na virus.

Pet kineskih gradova stavljeno je u karantin, a Peking je otkazao niz javnih događaja povodom novogodišnjih praznika u pokušaju da spreči širenje smrtonosne epidemije koronavirusa.

Prvi smrtni slučaj izvan provincije Hebej

Jedan pacijent zaražen koronavirusom je preminuo, saopštile su nadležne medicinske službe u kineskoj provinciji Hebej. To je, kako se navodi, prvi potvrđeni smrtni slučaj od koronavirusa izvan provincije Hebej, odakle je virus počeo da se širi.

Zdravstvena komisija provincije Hebej saopštila je da je osamdesetogodišnji pacijet preminuo u sredu, ali da je potvrda da je preminuo od koronavirusa stigla u četvrtak, navodi Rojters.

Japanski ministar zdravlja saopštio je da je koronavirus potvrđen kod muškarca u četrdesetim godinama iz Vuhana, koji je putovao u Japan. Kako se navodi, oboleli muškarac je hospitalizovan. 

Kineske vlasti su jutros zabranile saobraćajne veze iz Vuhana, glavnog grada provincije Hubej, obustavljajući polaske i dolaske na autobuskim i železničkim stanicama i zatvarajući aerodrome i pristaništa.

Kasnije tokom dana obližnji gradovi Huangang i Edžou najavili su slične mere, a ograničenja putovanja postavljena su i na manje gradove Čibi i Džijang, prenosi Gardijan.

Osim saobraćaja, pozorišta, kafei i mesta za zabavu će biti zatvoreni, a stanovnici ne bi trebalo da napuštaju grad, osim iz "posebnih razloga".

Zvaničnici su takođe naložili turističkim operaterima da otkažu aranžmane, kao i da se ne smeju održavati veće kulturne manifestacije.

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti ranije ove nedelje je saopštio da očekuje slučajeve koronavirusa i u SAD i najavio planove za pojačanu kontrolu na aerodromima u Atlanti i Čikagu. 

Prve slučajeve novog koronavirusa na svojoj teritoriji potvrdio je Singapur. Reč je o muškarcu i ženi koji su doputovali iz Vuhana. Oni se trenutno nalaze u izolaciji u bolnici, javlja Si-En-En.

Jedna medicinska sestra iz Indije koja radi u bolnici na jugu Saudijske Arabije zaražena je koronavirusom, potvrđeno je iz indijskog ministarstva spoljnih poslova. 

Bolest je prvi put zabeležena krajem decembra 2019. godine u Vuhanu, iz koga se velikom brzinom proširila najpre u Kini, a zatim i u mnogim drugim zemljama, uključujući SAD. 

Do sada je od koronavirusa umrlo 25 osoba, a skoro 600 je zaraženo.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво