Ko brine o ostavljenim bebama

Pored puta u selu Bukovska kod Kučeva pronađena ostavljena beba. Ovo nije prvi slučaj ostavljanja tek rođenih beba u Srbiji. Kakva je procedura njihovog zbrinjavanja i ko preuzima odgovornost za njih?

Pletenu korpu koja je stajala pored puta primetio je iz auta Mladen Žurkić i telefonom pozvao oca Bratislava.

"Pogledaj neko nam bacio nešto u livadu, neka korpa, nešto, pojma nemam. Da bih ja nastavio ka gradu, da se ne bih vraćao, pošto sam žurio", kaže Mladen Žurkić.

"Kad sam na metar, dva, ono vidi se nešto uvijeno. I prvo što sam čuo, čuo sam neki tihi plač, kao kmečanje. Kad sam pogledao, vidi se lice male bebe", dodaje Bratislav Žurkić.

Bratislav je odmah pozvao policiju i hitnu pomoć. Policijska patrola iz Kučeva stigla je vrlo brzo i prevezla bebu u lokalni dom zdravlja, odakle je prebačena u požarevačku bolnicu. Dečak je dobrog zdravstvenog stanja.

"Urađene su sve neophodne analize, svi pregledi. Svi pokazatelji su dobri, tako da je beba stabilna i u dobrom opštem stanju", navodi Danko Nikolić, direktor Opšte bolnice Požarevac.

Kada je pronađena, beba je bila stara svega nekoliko sati. Srećna okolnost je da je kuća Žurkića udaljena svega pedesetak metara, jer je selo Bukovska raštrkano po Homoljskim planinama, a putem pored koga je beba ostavljena, retko se prolazi.

"Da je to bilo, pa ne znam, malo dalje, moguće je da ne bi niko stao", naglašava Bratislav Žurkić.

Ovo je druga ostavljena beba u Braničevskom okrugu u proteklih godinu dana. Prošlog januara javnost je upoznala Srećka, koga je nepoznata majka, takođe u pletenoj korpi, ostavila u snegu u Crljencu kod Požarevca.

Sa drugog kraja Srbije iz Čajetine je oktobra 2018. godine stigla priča o Gavrilu, pronađenom u porti crkve. U ovakvim slučajevima brigu o bebama preuzimaju lokalni centri za socijalni rad. Prevashodan cilj je pronaći porodicu iz koje beba potiče.

"Ukoliko ne postoje uslovi u porodici, ukoliko se utvrdi da dete stvarno ne može da živi i raste u široj porodici, onda postoje alternativni smeštaji koji omogućavaju da se dete zbrine. Prevashodno to je hraniteljstvo, hraniteljska porodica, a ako se proceni da je institucija kao naša najpogodnije mesto, onda se može smestiti u instituciju", objašnjava Zoran Milačić, direktor Centara za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Zvečanskoj.

I Srećko i Gavrilo, koji sada nose druga imena, žive u novim porodicama. Tako će verovatno biti udomljen i dečak iz Bukovske, za čijom majkom policija i dalje traga.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво