Kustendorf: Razmena energije mladih i iskusnih umetnika na Mećavniku

Na Mećavniku večeras počinje 13. Međunarodni filmski i muzički festival "Kustendorf", u čijem su fokusu mladi filmski stvaraoci i velikani svetskog autorskog filma.

Ovo je jedan od retkih festivala u svetu na kome je na svakom koraku vidljiva razmena energije mladih i iskusnih umetnika, festival koji je domaćin proslavljenim autorima, glumcima i muzičarima, mladim filmskim autorima i studentima filmskih škola iz celog sveta.

Svečano otvaranje je večeras u 19 sati, nakon čega sledi radionica reditelja Karima Ajnuza, a potom i doček Nove godine na Mećavniku na kom svira ruska džipsi folk rok grupa "Hetersi".

Gosti su počeli da stižu tokom prepodneva, među njima i Vladislav Tkačijev, član žirija i sudanski reditelj Amžad Abu Alala, i jedan i drugi su prvi put u Srbiji.

"Za Kustendorf sam saznao pre pet godina iz jednog ruskog časopisa i već me tada zaintrigiralo kakvo je to mesto u kom se dešava festival, selo u selu, Drvengrad na Mokroj Gori. Zvučalo mi je veoma romantično. Ja sam šahovski velemajstor, volim film i mislim da će ovo biti jedna od najinteresantnijih nedelja u mom životu", kaže Vladislav Tkačijev, šahovski velemajstor i član žirija.

"Očekujem da vidim jedan drugačiji festival... ne znam zašto, ali razmišljao sam o Kusturici od malena. Odrastao sam gledajući Kusturičina dela i mislim da je njegova forma posebna. Uzbuđen sam da vidim Crnu mačku, belog mačora, ali u stvarnom životu", navodi reditelj Amžad Abu Alala.

U takmičarskom delu programa je 21 film autora iz 14 zemalja, koji su se među 722 pristigla rada izdvojili stilom, tehničkim umećem i autentičnim pogledom na svet.

Prateći programi Festivala su "Savremene tendencije", "Retrospektiva velikana" u okviru koga ća Puriši Đorđeviću biti dodeljena nagrada za životno delo, "Novi autori", biće prikazan i film Ivane Mladenović, a u muzičkom delu festivala uz ruski bend koji svira večeras, učestvuje i makedonski "Džambo aguševi orkestar", zatim francusko-rumunsko poljski sastav "Klik hir", Dejan Petrović sa Big bendom i Lav Hanters.

Festival se zatvara u subotu dodelom festivalskih nagrada - zlatnog, srebrnog i bronzanog jajeta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво