Vruće krofne na gradskim trgovima, tako je bilo nekad

Večeras dočekujemo Novu 2020. godinu po Julijanskom kalendaru. Kada je za kalendarski početak nove godine uzet 1. januar, onda je Mali Božić počeo da važi kao Nova godina koja se kod pravoslavaca naziva "Srpska" i proslavlja u noći između 13. i 14. januara.

Srpska nova godina nekada se dočekivala u domovima, uz prijatelje i bogatu, tipično zimsku trpezu. U gradovima, u ponoć služile su se vruće krofne. U jednu bi se stavio novčić, koji bi onome ko ga nađe najavio uspeh u Novoj godini.

Ovaj praznik prvi su zabranili austrougarski okupatori tokom Prvog svetskog rata. Posle Drugog svetskog rata, proslava pravoslavne Nove godine, dugo godina označavana je kao težak nacionalni ispad. Danas, doček se organizuje u mnogim većim gradovima i turističkim centrima širom Srbije.

Mnogi će i ovu Novu godinu dočekati u kućama. Ponoć i 1. januar po starom, Julijanskom kalendaru, zvanično usvojenom na Prvom vaseljenskom saboru u Nikeji 325. godine, čeka se i u restoranima, uz veselje i pesmu.

Dolazi i sve više stranih turista, zainteresovanih da se, uz dobar provod, upozanju sa lokalnom tradicijom. U crkvama, održava se praznično bdenije i služi moleban, kojim se vernici zahvaljuju Bogu na svemu što im je podario i mole za dobro u narednoj godini.

Večeras, sa početkom u 23.30, na Platou ispred Hrama Svetog Save u beogradu održaće se moleban za početak Pravoslavne Nove godine i molitveni skup podrške našem stradalnom narodu u Crnoj Gori i na Kosovu i Metohiji i svim srpskim krajevima.

U ponoć, uz Novu godinu, počinju i dva velika praznika - Dan Obrezanja Isusa Hrista, u narodu poznat kao Mali Božić, i dan svetog Vasilija Velikog.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво