Iran pozvao zainteresovane strane za istragu pada aviona

Američki nacionalni odbor za sigurnost transporta prihvatio je poziv Irana da učestvuje u istrazi nesreće ukrajinskog aviona u Teheranu, potvrdila je ta agencija.

Centar za reakcije te agencije je primio službeno obaveštenje od Irana o padu aviona Boing 737-800 u kojem je poginulo svih 176 ljudi i NTSB je odredio predstavnika za istragu te nesreće, prenosi Rojters.

"NTSB je odgovorio našem glavnom istražitelju i najavio akreditovanog predstavnika", izjavio je Farhad Parvarešs, predstavnik Irana pri Međunarodnoj organizaciji civilnog vazduhoplovstva, dela Ujedinjenih nacija.

Kanada, koja je imala najviše putnika na tom letu, takođe je odredila stručnjaka, dok je tim iz Ukrajine već razgovarao sa Teheranom, potvrdio je Parvareš i poručio da je Iran spreman da obezbedi konzularne prostorije i vize za akreditovane istražitelje.

Takođe su obaveštene Švedska i Avganistan, čiji građani su bili u tom avionu, kao i Francuska kao jedna od zemalja gde su izrađeni motori za avion.

Predstavnik Irana pri Međunarodnoj organizaciji civilnog vazduhoplovstva negirao je američke i kanadske tvrdnje da je avion slučajno oboren i rekao da je Iran za potpunu i transparentnu istragu nesreće.

"Za nas kao Irance ovo je tragedija i katastrofa", rekao je Parvareš, izrazivši saučešće rođacima poginulih.

"Mislim da bi to trebalo da zadržimo čisto tehničko veštačenje i ne mešamo ga sa političkim tenzijama u regionu. Trebalo bi ostaviti stručnjacima da istraže i naprave svoj izveštaj", rekao je Parvareš.

Pozvan i Boing da se priključi istrazi

Iran je pozvao  i kompaniju Boing da uzme učešče u istrazi o padu putničkog aviona boing 737-800, u kojem je u sredu, u trenutku pojačanih tenzija između SAD i Irana, poginulo svih 176 putnika i članova posade.

Poziv je usledio nakon što su američki zvaničnici saopštili da je vrlo verovatno da je avion nenamerno oborila iranska protivavionska raketa.

Iranska državna agencija IRNA citirala je portparola iranskog ministarstva spoljnih poslova, koji je rekao da je Iran pozvao Ukrajinu i Boing da učestvuju u istrazi.

Portparol Abas Musavi rekao je i da Iran pozdravlja učešče eksperata iz svih zemalja iz kojih dolaze nastradali u tragičnom padu aviona.

Američki, kanadski i britanski zvaničnici su saopštili da je vrlo verovatno da je Iran oborio putnički avion koji je leteo iz Teherana za Kijev.

Naveli su i da je moguće da je to učinjeno greškom, budući da je ukrajinski avion pao nekoliko sati nakon što je Iran izveo balistički raketni napad na iračke vojne baze u kojima su smeštene američke trupe, a usred sukoba sa Vašingtonom zbog napada američkog drona u kojem je ubijen iranski general Kase Solejmani.

Musavi je preneo i da Iran traži od kanadskog premijera Dzastina Trudoa i drugih vlada da istražnom komitetu dostave sve informacije o padu aviona koje poseduju.

Iranski zvaničnici su inaće odbacili optužbe da je avion oborio projektil, navodeći da je letelica najverovatnije pala zbog tehničkih problema.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво