Vojska SAD ne odlazi iz Iraka, pismo o povlačenju "loše sročen nacrt"

Šef Pentagona Mark Esper poručio je da SAD ne nameravaju sa povuku svoje trupe iz Iraka, reagujući na navode "Rojtersa" koji je citirao navodno pismo američke vojske napuštanju te zemlje.

Odgovarajući na pitanje o navodnom pismu vojske SAD gde se iznose planovi o povlačenju trupa, Esper je rekao da ne postoji odluka da se napusti Irak.

Istakao je da nije bilo ni planova da se ode iz Iraka.

Prema njegovim rečima, Vašington je još posvećen borbi protiv Islamske države u Iraku zajedno sa svojim saveznicima i partnerima.

U međuvremenu, visokopozicionirani američki general Mark Majli potvrdio je da nikada nije bilo plana za povlačenje, već da je reč o "loše sročenom nacrtu dokumenta".

"Namera dokumenta je bila da se podvuče pojačana pokretljivost trupa u Iraku", dodao je general Majli.

Rojters je ranije javio da američka vojska u pismu najavljuje repozicioniranje snaga u Iraku u narednim danima i nedeljama, a što je britanskoj agenciji potvrdio irački vojni izvor.

U pismu se navodno ističe da će se evakuacija obaviti helikopterima i da će tokom narednog perioda biti učestalih letova u Međunarodnoj zoni Bagdada.

Međunarodna zona je formalni naziv za "zelenu zonu" – deo iračke prestonice gde se nalaze vladine zgrade i strane ambasade.

Irački parlament zatražio je odlazak američkih vojnika iz Iraka nakon što je u napadu SAD u Bagdadu ubijen iranski general Kasem Solejmani.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво