Čavušoglu: Turska će posredovati između SAD i Irana

Turska će raditi na uklanjanju tenzija između Irana i Sjedinjenih Američkih Država i u kontaktu je sa obe strane, pošto su američke snage u vazdušnom napadu ubile iranskog komandanta, izjavio je ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.

Mevlut Čavušoglu navodi da je telefonom razgovarao sa svojim iranskim i američkim kolegama o ubistvu iranskog generala Kasima Sulejmanija.

Na pitanje da li će Turska biti otvorena za posredovanje između Teherana i Vašingtona, Čavušoglu je rekao da će Turska podržati svaki korak koji će dovest do ublažavanja napetosti u regionu, prenosi Rojters.

On rekao da je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan o tome razgovarao sa iranskim, francuskim, iračkim i katarskim kolegama, kao i da će verovatno ta tema biti na stolu prilkom posete ruskog predsednika Vladimira Putina Turskoj u sredu.

"Delimo zabrinutost da se Irak pretvara u konfliktnu zonu zbog sukoba nekih drugih strana. To je vrlo ozbiljan rizik za Irak i ceo naš region", rekao je Čavušoglu.

Šef turske diplomatije je ocenio da rezolucija parlamenta kojom se traži od iračke vlade da otkaže "gostoprimstvo" američkim trupama na svom tlu nije obavezujuća.

On je dodao da je Erdogan poručio iračkom kolegi da postupa racionalno u vezi donete Rezolucije.

"Ubistvo Sulejmanija nije samo promenilo ravnotežu u Iraku, to je učinilo i u Iranu", rekao je Čavušoglu i dodao da to može osnažiti radikalne grupe dobiju snagu o čemu je razgovarao i sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guteresom.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво