Evo zašto gradovi treba da organizuju doček Nove godine

Već danima razmišljam o tekstu koji sam nedavno pročitala na Fejsbuku. Naime, na profilu grupe ljudi iz jednog vojvođanskog grada, objavljen je tekst koji je navodno napisala njihova sugrađanka. Odavno nisam pročitala nešto toliko depresivno, mračno, bukvalno beznadežno. Pročitah i ostadoh na trenutak bez teksta.

Opisujući život u varošici koja, po njenom mišljenju, nezaustavljivo propada, dotakla se svih detalja sumorne svakodnevice od propadanja industrije, odlaska mladih, ali i starijih u veće gradove i inostranstvo, preko sve praznijih školskih klupa i vrtića, zatvaranja bioskopa, kafića i diskoteka, nedostatka bilo kakvih kulturnih i zabavnih dešavanja, do bolesti koje bukvalno kose i mlade i stare.

Znam taj gradić dosta dobro i svesna sam da je većina njenih zapažanja tačna, ali ne mogu da prihvatim toliki pesimizam. Jednostavno ne mogu.

U međuvremenu, obradovala me je vest da će baš u tom gradu za doček srpske Nove godine nastupiti poznata beogradska rok grupa. Taman pomislih da će to uneti bar malo pozitivne energije i osećaja da se ipak i tamo nešto lepo dešava kad ono, stiže apel grupe građana koji prenosi i beogradska štampa. Oni traže da se koncert otkaže, a sredstva preusmere u humanitarne svrhe.

Povezujem, logički, oba teksta, ali mi ne ide baš najbolje. Prelazim na jednostavniju varijantu. Slušam šta mi govori intuicija ili, romantičnije, duša.

Po karakteru i životnom stavu uvek bih izabrala da pomognem, da budem racionalna umesto da se zabavim i ne mislim na sutra. Mojim prijateljima, poznanicima, ali i ljubiteljima ove naše rubrike jasno je da "brinem sve brige ovog sveta", da se opterećujem svakom i svačijom nevoljom, ali u ovom slučaju "duša" mi govori drugačije.

Zašto meštanima gradića koji se guši u nevolji, pesimizmu i nekoj neopisivoj vojvođanskoj monotoniji oduzeti taj jedan dan u kojem bi mogli da se zabave i bar na trenutak zaborave na svakodnevne muke?

Znam da mnogi neće razumeti ovo što pišem, da će me kritikovati, ali pre nego što i vi učinite isto, razmislite.

Lepo je i dobro biti human i svaka takva inicijativa zaslužuje podršku, ali mora li baš ovako, mora li "preko leđa" već dovoljno umornih i depresivnih meštana ove varošice?!

Osim dva-tri dana tokom leta tamo se gotovo ništa ne dešava. Bioskop radi samo par puta godišnje, pozorišta nema, nema koncerata, festivala, vašara. I svi su toga svesni, i svi se (kao što napisa ona žena s početka priče) osećaju zaboravljeno i izolovano. Koncert beogradskih rokera svakako ne može mnogo toga da promeni, ali bar će im to jedno veče biti lepo i prijatno.

A što se tiče humanosti za nju uvek ima mesta i prilike. Verujem da bi potpisnici apela mogli sasvim lako da se organizuju i da baš na ovom koncertu prikupljaju sredstva za svoje akcije. Verujem, isto tako, da bi se i rokeri odazvali pozivu da deo zarađenog novca poklone u humanitarne svrhe. Tako bi, kako ona narodna kaže, bio "i vuk sit i ovce na broju".

Možda sam, vođena nekim svojim unutrašnjim osećajem, sve pogrešno zaključila i možda previše verujem u moć jednog lepog dana, ali sigurna sam da se zbog njega ništa loše neće desiti.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво