Bolji put do prokupačkog sela Tovrljana

Malobrojni meštani jednog od najudaljenijih prokupačkih planinskih sela, Tovrljana, podno Radana, lakše će predstojeće zime stizati do lekara, prodavnica, zbog tri kilometra saniranog puta do Dedinca, za šta je sredstva obezbedio Grad Prokuplje. Iako nisu baš najzadovoljniji kvalitetom izvedenih radova, u ovom selu se nadaju da je ovo samo prelazno rešenje, do asfaltiranja i konačnog rešavanja jednog od gorućih problema.

Meštani se slažu da je desetak kilometara makadama odredilo sudbinu ovog kraja. Zbog loših puteva su kažu, najpre odlazili ljudi, a za njima su se zatvarale škole, ambulante, prodavnice i zato je svako ulaganje u puteve od nemerljivog značaja.

"Naravno, nije to još asfalt, ali nadamo se, imamo obećanje da će to da bude samo prva faza, a iduće godine, kako bude para, imamo obećanje da će ta tri kilometra do centra sela da se spoji", kaže Radivoje Šmigić iz Tovrljana, a Stanisav Radojević iz istog sela dodaje: „Bez puta nema opstanka. Sa strane ljudi bi se vratili, znate kako je, vratili bi se ovde, da bar za vreme penzije, malo da provedu zadnji deo života u prirodi."

Četvorogodišnja škola u Tovrljanu, obnovila je rad pre četiri godine, nakon dvadesetogodišnje pauze. Da bi ona živela, a sa njom i celo ovo područje, potrebno je i dodatno ulaganje i pomoć mladim porodicama, koje uprkos svemu ovde opstaju.

"Sve što se uradi u ovim krajevima znači za ove ljude i za opstanak na ovim prostorima i prvenstveno zbog ove dece koja su ovde. Nadamo se da će i u narednom periodu da se radi i prema Trnovom Lazu i prema Arbanaški, odakle i dolaze deca i odakle će tek da dolaze," kaže Marko Čikarić, učitelj u Tovrljanu.

Tovrljane bi zbog svog položaja i udaljenosti od samo desetak kilometara od topličke magistrale, moglo da bude i jedan od budućih centara u Parku prirode Radan, koji polako dobija prave obrise, kroz uređenje i obeležavanje svega onoga što ovo područje čini izuzetnim.

"Tu postoji sad neka nada da obnovimo ponovo tu školu , da to eventualno postane neki Dom planinara, lovaca ili ne znam čega, jer greota ovakva građevina da ostane neiskorišćena i da se sruši", navodi Radoš Petrović iz Tovrljana.

Da se život ponovo vraća na ove prostore svedoče i slike uzoranih njiva i obrađenih voćnjaka, kao i obnova svetinja, koje su do pre samo nekoliko godina bile urušene, a sada će, nadaju se meštani, biti deo turističke ponude u Parku prirode Radan.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво