Putin uputio novogodišnje čestitke svetskim liderima

Predsednik Rusije Vladimir Putin uputio je svetskim liderima čestitke za Božić i predstojeću Novu godinu. Putin čestitao Novu godinu i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Ruski predsednik Vladimir Putin poslao je novogodišnju čestitku američkom predsedniku Donaldu Trampu, u kojoj ga je ponovo pozvao da u maju naredne godine prisustvuje 75-godišnjici pobede SSSR-a u Drugom svetskom ratu, saopštila je pres-služba Kremlja.

Putin je u poruci istakao da su Rusija i SAD imale istorijsku odgovornost da osiguraju svetsku bezbednost i stabilnost i da Moskva zagovara normalizaciju bilateralnih odnosa i uspostavljanje ravnopravnog dijaloga zasnovanog na međusobnom poštovanju interesa, prenosi Tas.

Putin je uputio čestitku i kanadskom premijeru Džastinu Trudou u kojoj je izrazio uverenje da je razvoj konstruktivne, bilateralne saradnje u brojnim oblastima, kao i obostrano poštovanje u potpunosti u interesu naroda Rusije i Kanade.

Predsednik Rusije čestitao je Novu godinu i turskom kolegi Redžepu Tajipu Erdoganu, uz konstataciju da su dve zemlje postigle značajne uspehe u oblasti energetike, vojno-tehničkoj saradnji i borbi protiv terorizma u Siriji, prenosi Sputnjik.

U telegramu koji je objavio Kremlj, Putin je naveo da su identifikovane nove oblasti za saradnju u unapređenje rusko-turskih trgovinsko-ekonomskih veza.

U čestitki predsedniku Francuske Emanuelu Makronu Putin je naveo da saradnja Rusije i Francuske predstavlja važan faktor stabilnosti u svetskim poslovima i izrazio je nadu na jačanje veza.

"U čestitki predsedniku Francuske Emanuelu Makronu ruski lider je istakao da su sastanci u Bregansonu i Parizu potvrdili da saradnja između Rusije i Francuske ostaje važan faktor stabilnosti u međunarodnim poslovima", piše u saopštenju.

U saopštenju pres-službe se dodaje i da je Putin čestitao Novu godinu i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, prenosi Sputnjik. 

Pres-služba Kremlja navela je da je ruski predsednik čestitao Božić i Novu godinu i papi Franji i najavio da ima nameru da razvija konstruktivan dijalog sa Svetom stolicom, saradnju u cilju zaštite moralnih vrednosti i izgradnje pravednog svetskog poretka koji obezbeđuje miran i skladan suživot svih zemalja i naroda.

U čestitki sirijskom lideru Bašaru Asadu, Putin je potvrdio posvećenost daljoj saradnji i neizmernu podršku suverenitetu, jedinstvu i teritorijalnom integritetu Sirije.

Putin je, takođe, uputio čestitke beloruskom kolegi Aleksandru Lukašenku, britanskoj kraljici Elizabeti Drugoj i premijeru Velike Britanije Borisu Džonsonu, češkom lideru Milošu Zemanu i japanskom premijeru Šinzu Abeu, kao i brojnim predsednicima međunarodnih organizacija.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво