Beograd prajd: Napadnut Prajd info centar

Tokom protesta u Beogradu povodom donošenja spornog Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori, večeras je napadnut Prajd info centar, saopštio je Beograd prajd, i zatražio reakciju nadležnih institucija tim povodom.

Tokom protestne šetnje koju su organizovali studenti Pravnog fakulteta, Prajd info centar napali su huligani koji su šutirali ulaz i uništavali imovinu dok su se u prostoru nalazili zaposleni, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, u toku napada, učesnici protesta su pozivali na nasilje i javno propagirali mržnju prema LGBT+ zajednici.

"Zahtevamo od policije da urade svoj posao, identifikuju i privedu počinioce napada a od tužilaštva očekujemo da bez odlaganja sprovede brzu i efikasnu istragu. Ukazujemo na činjenicu da se od otvaranja Prajd Info Centra 16. avgusta 2018. godine dogodilo 10 napada na Prajd Info Centar i da nije doneta nijedna presuda po tim prijavama", navodi se u saopštenju.

Organizacioni odbor Beograd Prajda izražava zabrinost zbog sve češćih napada na Prajd info centar i zahteva da se poslednji slučaj efikasno i pravedno procesuira, kao i da javnost bude obaveštena o tome šta se dogodilo sa slučajevima prethodnih napada na Prajd info centar koji su prijavljeni policiji zajedno sa snimcima sigurnosnih kamera.

"Ova situacija oslikava mržnju, nasilje i diskriminaciju sa kojima se LGBT+ osobe svakodnevno suočavaju u Srbiji. Ukazujemo da atmosfera nekažnjivosti kršenja ljudskih prava i neefikasnosti nadležnih institucija otvara prostor za nove napade", upozoravaju iz Beograd prajda.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво