Marković: Zašto bi manastir Ostrog bio u vlasništvu SPC

Premijer Crne Gore Duško Marković izjavio je da ne vidi razlog zašto bi manastir Ostrog bio u vlasništvu Srpske patrijaršije dok je, sa druge strane, Saborna crkva u Beogradu u vlasništvu države Srbije.

"Zašto nije problem to što je Saborna crkva u Beogradu vlasništvo države Srbije? Zašto bi Ostrog bio u vlasništvu Srpske patrijaršije", upitao je Marković odgovarajući tokom "premijerskog sata" na pitanje poslanika Socijalističke narodne partije Srđana Milića o državnoj imovini i Predlogu zakona o slobodi veroispovesti.

Marković je Milića pitao čemu tolika nervoza. "Iskazali ste visok stepen nervoze nakon dolaska u parlament poslije tri godine", rekao je Marković.

Milić je pozvao premijera da povuče Predlog zakona o veroispovesti i dodao da ga čude stručnjaci iz vlade koji su pravnici, a pozivaju se na imovinski zakon i pokušavaju da otimaju imovinu kroz slobodu veroispovesti, a ne po zakonu o svojinskopravnim odnosima i imovini.

"Pozivam vas da povučete ovaj zakon, jer je već ovo što je dogovoreno sa Rimokatoličkom crkvom i Islamskom zajednicom kroz temeljni ugovor iznad zakona. Je li to definisano Ustavom da postoji supremacija međunarodnih zakona? Budite do kraja pošteni i napišite zakon o otimanju imovine SPC, jer se nijedan od ovih članova ne odnosi na druge verske zajednice", rekao je Milić, prenele su podgoričke Vijesti.

Dodao je da se o ovom zakonu mora glasati sa dvotrećinskom većinom.

Milić je rekao da je predsednik Milo Đukanović "pustio Vladu niz vodu kad je rekao da nije predlagao zakon niti će ga povlačiti".

"Sram vas bilo sve. Zašto pokušavate da kroz svađu vladate i da svako nađe svoju apanažu kroz ove priče", poručio je Milić.

Marković je rekao da se potpuno slaže sa Đukanovićem koji je rekao da nije predlagao zakon i da zato ne može ni da ga povuče.

"Ako se steknu okolnosti iz objektivnih razloga Vlada ga jedina može povući. O ovome raspravljamo već pet godina", poručio je Marković.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво