Izgradnja nove gradske biblioteke podelila Valjevce

Predlog da se valjevska biblioteka gradi u parku, na desnoj obali Kolubare, izazvao je različite reakcije građana. Ceo grad je za novu biblioteku ali je dosta Valjevaca protiv toga da ona bude u parku.

U godini kada je obeležila vek i po postojanja, Gradska biblioteka u Valjevu trebalo je da bude iseljena u Dom Vojske. Gradska vlast promenila je odluku i predložila da se gradi nova, moderna biblioteka. Za nju je pre nekoliko godina određena lokacija u gradskom parku pored same Kolubare. 

Protiv lokacije, ali ne i biblioteke, je Snežana Spajić, odbornica u gradskoj skupštini. Za sedam dana prikupila je podršku 2.500 sugrađana.

"Ja sam protiv prvenstveno zbog toga što smo mi jedan od najzagađenijih gradova, ja mislim u Srbiji a možda i u Evropi. Samim tim posečeno jedno drvo, mi smo samo sebi napravili medveđu uslugu i zločin prema ovim građanima grada jer znamo koliko nam drveće znači" kaže Snežana Spajić, odbornica u Gradskoj skupštini.

U gradskoj upravi objašnjavaju da će prostor precizno biti regulisan arhitektonsko-urbanističkim konkursom. Park je površine pola hektara, a za biblioteku je određeno 12 ari. Posekla bi se samo dva drveta. Sa postojećim Domom kulture i crkvom, biblioteka bi bila deo Duhovnog centra grada.

"Grad neće biti tvrdoglav u svom opredeljenju nego će otvoritio javnu raspravu o lokaciji. Dakle, čućemo predstavnike građana, predstavnike urbanista, arhitekata, dakle ljudi kojki se bave bibliotečkom delatnošću. Na osnovu te rasprave će se opredeliti lokacija", ističe Milorad Ilić, predsednik Skupštine grada.

Prostor za novu biblioteku rešava se više od dvadeset godina. Najviše predloga eminetnih stručnjaka bilo je baš za lokaciju pored Kolubare, pa je ona određena planom generalne regulacije Valjeva.

"Mi ne postavljamo uslove, ne nudimo rešenja. Mi jednostavno tražimo da problem koji postoji bude rešen u skladu sa propisima i zakonima koji važe u našoj struci a bićemo zadovoljni onim rešenjem koje bude doneto u skladu sa propisom", naglašava Violeta Milošević, direktorka biblioteke.

U iščekivanju javne rasprave i nove zgrade, najviše gube čitaoci. U biblioteci zbog nedostatka prostora, nove knjige pakuju u kutije i odlažu u magacin.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво