Subvencije za nove traktore

Javni poziv za subvencionisanje poljoprivredne mehanizacije biće raspisan do kraja godine, a podnošenje zahteva počeće 3. januara 2020, najavljuju u Upravi za agrarna plaćanja. Sa najviše 800.000 dinara, subvencionisaće se traktori sklopljeni u Srbiji.

Đorđe Paunov, mladi poljoprivrednik iz sela Melenci kod Zrenjanina, obrađuje 20 hektara zemlje traktorom starim 18 godina. Za kvalitetniju obradu neophodan mu je novi, a nada se da će uspeti da ga kupi uz pomoć državnih subvencija.

„To je traktor do 82 konjske snage, koji bi mogao da radi sve od osnovne obrade, oranje, setvospremiranje, bukvalno sve poslove na teškim zemljištima“, kaže Đorđe Paunov, poljoprivrednik iz Melenaca.

U Srpskom udruženju mladih poljoprivrednika očekuju veći povraćaj sredstava, kako od države, tako i od IPARD fonda, koji trenutno vraća 65 odsto ulaganja za mlađe od 40 godina.

„Voleli bismo da za mlade bude povrat još veći, za 20 posto veći u odnosu na ovaj koji sad postoji", smatra Milan Borić iz Srpskog udruženja mladih poljoprivrednika.

U Srbiju je ove godine uvezeno i prodato 2.200 traktora i oko 90 žitnih kombajna. Ovakvi rezultati uvoza su slični u proteklih pet godina.

„Ukupna potrošnja na nivou Srbije za nove poljoprivredne mašine uvezene, pošto još uvek nažalost dominantno zavisimo od uvoza, jeste negde između 120 i 140 miliona evra“, kaže Đorđe Mišković iz Udruženja uvoznika poljomehanizacije.

Od 400.000 poljoprivrednih mašina u gazdinstvima u Srbiji, u poslednjih deset godina obnovljeno je svega pet odsto. Koliko je interesovanje za ovu temu pokazuje i skup koji je organizovalo Srpsko udruženje mladih poljoprivrednika u Novom Sadu, na kome su predstavljeni programi za kupovinu nove mehanizacije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво