Deca koja rastu uz nasilnike najčešće postanu nasilni ljudi

Uz poruku da nijedan oblik nasilja, ni fizički ni verbalni, ne sme da se toleriše, Ministrstvo prosvete i Ambasada Francuske u Srbiji raspisali su konkurs za srednjoškolce "Svi zajedno za rodnu ravnopravnost".

Sa fizičkim zlostavljanjem suočava se 13,6 odsto maloletnika, a svaki četvrti sa psihološkom torturom. Istraživačima Unicefa 12 odsto ispitanika potvrdilo je da im je majka zlostavljana.

"To je jedan model gde dete shvata da je nasilna komunikacija i fizičko nasilje normalan model prema kome se prenose poruke u porodici i, kada izađe iz kuće i porodice, on pokušava da prenese na taj način koji je video", kaže Lidija Stojović, školski psiholog.

Da žrtve ne bi postale zlostavljači, potreban je sistem koji je sposoban da na vreme uvidi i spreči nasilje u porodici. To sve češće uočavaju i školski psiholozi.

"Znamo da detektujemo te pokrete, impulsivne reakcije i da sa tom decom ostvarimo komunikaciju, da ona mogu da se otvore, da reagujemo terapeutski, da obavljamo razgovore koliko je škola u ingerenciji da radi", kaže Stojovićeva.

Postojeći mehanizmi nisu dovoljni. To pokazuje podatak da je oko 65 odsto učenika i učenica bar jednom doživelo nasilje, a više od petine njih prijavljuje da je ono sve učestalije među vršnjacima. Prva vrata na koja treba da pokucaju za stručnu pomoć, često zaobilaze.

"Moramo deci pomoći da se u školi, uz pomoć stručnih saradnika i nastavnika kome veruju, otvore i da saznamo da postoji nasilje u porodici i onda, u saradnji sa centrom za socijalni rad, sa ljudima koji se bave zaštitom žena, možemo da otkrijemo i preveniramo", kaže Mladen Šarčević, ministar prosvete.

O prevenciji nasilja u porodici u Francuskoj je pokrenuta velika nacionalna debata. Osim ministarstava pravde i unutrašnjih poslova, u nju je bio uključen i resor obrazovanja.

"To je rezultiralo nizom mera, poput bolje obuke za policajce i zaposlene u pravosuđu, izrada protokola kako bi se čule priče žrtava, jer neretko u tim slučajevima čujemo: ‘pa svi su znali da se to dešava’", kaže Žan Luj Falkoni, ambasador Francuske u Srbiji.

Kada se nasilje dešava, bilo u kući ili u školi, neophodno je razuveriti one koji mu svedoče da je to privatna stvar ili da se agresivnost i ponižavanje vršnjaka mogu opravdati nezrelošću.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво