Na terenu briljirali, van terena brljali

NBA Košarkaš iz Majamija Dion Vejters našao se protekle nedelje u centru pažnje sportskih medija zbog svog delovanja van terena. Tačnije u avionu. On je na letu od Finiksa do Los Anđelesa pojeo previše gumenih bombona koje su u sebi imale THC, što je kod njega izazvalo napad panike, a kod rukovodstva kluba bes, koji je kasnije pretočen u suspenziju. Slučaj Vejters je najnoviji primer da karijera i uspeh profesionalnih sportista ne zavise samo od onoga što umeju i što prikazuju na terenu.

Izdvojili smo listu od 10 velikana sporta sa različitim problemima:

1. Majkl Vik, igrač američkog fudbala, borbe pasa

Početkom milenijuma Majkl Vik bio je jedan od najpopularnijih igrača NFL-a i važio je za društveno odgovornu osobu. Zbog toga su svi bili šokirani kada je u oktobru 2007. godine otkriveno da je učestvovao u organizaciji ilegalnih borbi pasa.

On je finansirao borbe, gajio pse koji su učestvovali i dobijao profit zarađen ilegalnim klađenjem, a za taj prestup dobio je 21 mesec zatvora. U tom periodu nije imao nikakva primanja pa je 2008. godine proglasio bankrot.

2. Mani Pakjao, bokser, homofobični komentari

Filipinski borac i šampion u osam kategorija, koji ima i političku karijeru, uzburkao je javnost 2016. godine izjavom da su ljudi u istopolnim vezama "gori od životinja".

Ovu izjavu oštro su tada osudile brojne poznate ličnosti a kompanija "Najki" je zbog iste raskinulo višemilionsko sponzorstvo.

3. Oskar Pistorijus - paraatletičar, ubistvo

Do tada najpoznatiji paraolimpijac na svetu zapanjio je planetu ubistvom svoje devojke Rive Stenkamp. On ju je upucao na Dan zaljubljenih 2013. u svom domu u Pretoriji a policiji rekao kako je mislio da puca u provalnika.

Za taj zločin dobio je pet godina zatvora.

4. Majk Tajson - bokser, silovanje

Američka bokserska legenda optužena je zbog silovanja Dizajr Vošington u hotelskoj sobi 1991. godine.

Nakon dramatičnog suđenja 1992. godine osuđen je na šest godina zatvora (plus četiri godine uslovne kazne), a njegov advokat je tvrdio da je tada 18-godišnja devojka sve to smestila Tajsonu zbog publiciteta.

5. Rajan Gigs - fudbaler, preljuba

Legendarni fudbaler Mančester junajteda Rajan Gigs ukaljao je svoju sjajnu karijeru nakon što je 2011. otkriveno da je čak osam godina imao aferu sa suprugom rođenog brata Rodrija - Natašom.

"Oduvek sam mislio da je sjajna osoba, ali sada znam da nije. On je sramota, najobičniji crv. Nikada se nije ni izvinio i lepo je znati da mi je uništio život zbog seksa", izjavio je tada razočarano Rajanov brat.

6. Lens Armstrong - biciklista, doping

Sedmostruki osvajač Tur de Fransa, koji to zapravo nije.

Amerikanac koji je bio jako poštovan i voljen dugo negirao optužbe da se tokom karijere dopingovao, da bi 2013. godine sve priznao u intervju kod čuvene Opre Vinfri, rekavši da je varao javnost i na prevaru osvajao titule na Turu koje su mu kasnije i oduzete.

Tako je od omiljenog poslao jedan od najomraženijih sportista u SAD.

7. Tajger Vuds - golfer, varanje supruge

Slavni golfer i dugo godina najplaćeniji sportista planete ustalasao je sportski svet 2009. godine preljubničkim skandalom.

Nakon što je njegova supruga Elin Nordegren razotkrila neveru, dočekala ga je ispred njihovog skupocenog doma te golf palicom razbila stakla na automobilu a njega povredila.

Tajger je kasnije priznao da je spavao sa mnogo žena, što mu je donelo gubitak brojnih sponzora.

8. O Džej Simson - NFL igrač, ubistvo i pljačka

Najpoznatiji skandal američkog sporta. Čovek koji je indirektno stvorio rijaliti programe.

Iako je imao spektakularnu igračku karijeru, tokom koje postavio brojne rekorde i došao u krug najboljih igrača ove igre u istoriji, život mu je obležilo ubistvo bivše žene Nikol i njenog tadašnjeg partnera Ronlada Goldmana 1994. godine.

Međutim, nakon nezaboravnog suđenja, koje je pratilo skoro polovina američke populacije, oslobođen krivice za dvostruko ubistvo, ali je na kraju je ipak završio iza rešetaka i to zbog, verovali ili ne, oružane pljačke 2007.

9. Ronaldo - fudbaler, seks sa transvestitima

Čuveni brazilski fudbaler, nekima poznat i kao "pravi Ronaldo" a po mnogima i najbolji igrač svih vremena, nije ni slutio da će zbog zabave u hotelskoj sobi završiti u medijima širom sveta.

Naime, on je 2008. godine kao još aktivan igrač, jedne večeri kući odvezao kući svoju devojku i nakon toga u gradu pokupio tri prostitutke za koje se ispostavilo da su bili transvestiti. Ronaldo je policiji rekao da je bio žrtva zavere, te da su od njega pokušali da iznude novac.

10. Adrijano - fudbaler, alkoholizam i narkotici

Imperator, koji taj nadimak i svoj fudbalski potencijal nikada do kraja nije opravdao. Tokom karijere šetao se između rodnog Brazila i Italije, davao golove kad je bio spreman, ali se neretko i gubio sa mape kada su ga savladavali alkohol i depresija.

Nakon okončanja profi karijere vratio se u rodni Rio, u svoju favelu, i postao deo bande "Crvena komanda" kojoj su narkotici primarna delatnost.

Marko LjUBOMIROVIĆ (LjubomirovicM)

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво