Ministarstvo predlaže fleksibilno radno vreme za sve državne organe

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević najavio je da će njegovo ministarstvo predložiti svim državnim organima uvođenje fleksibilnog radnog vremena.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja uvelo je za svoje zaposlene fleksibilno radno vreme, prema kojem radnici mogu raditi najranije od sedam ili najkasnije do devet sati, i na taj način rasporediti svoje osmočasovno radno vreme.

"Mi smo analizirali korišćenje fleksibilnog radnog vremena, kako u inostranstvu tako i velikim kompanijama. Uočili smo pozitivne efekete, od toga da su radnici bili zadovoljniji i efikasniji, a uz uštede. Prirodno je da smo mi prvi koji smo to uveli i koji ćemo analizirati rezultate i da to bude model kako će svi drugi raditi ako se pokaže da je efikasan", objasnio je Đorđević za Tanjug.

Rekao je da ne sumnja u uspešnost fleksibilnog radnog vremena, ističući da je Ministarstvo bilo suočeno sa problemom da su centri za socijalni rad i neka odeljenja u opštinama, kao boračka i dečja zaštita, imali isto radno vreme, te su svaki dan dolazila rešenja pred kraj radnog vremena – postojala je potreba da neki ljudi ostaju prekovremeno i da se plaćaju prekovremeni sati.

"Sada će rukovodioci moći bolje da organizuju radno vreme, i da nekima kažu da dolaze kasnije. Oni će biti zadovoljniji, a imaće svojih osam sati rada. Indirektno, to je i veliki plus zbog brige o našim majkama, koje imaju malu decu, a rade u Ministarstvu. S obzirom na to da im je radno vreme od 7.30, a škola počinje u 8.00, ponekad moraju da se snalaze – šta sa detetom. Ovo je način da rukovodioci daju mogućnost majkama da decu odvedu u školu, a da posao ne trpi. I to sve u skladu sa zakonom", rekao je ministar.

Đorđević je istakao da je ovo prva mera u cilju poboljšanja zadovoljstva zaposlenih na radnom mestu.

Na razna testiranja u svetu sa radnim vremenom, kaže da Ministarstvo gleda i osluškuje sve što se u oblasti rada čini u inostranstvu, ali dodaje da naša zemlja nema luksuz da eksperimentiše previše, već želi da koristi tuđa iskustva i budemo pametni bez "dečjih bolesti".

"Fleksibilno radno vreme je praksa u svetu u velikim kompanijama. Njihova analiza i njihovi sektori za ljudske resore kažu da su time zaposleni dosta produktivniji i srećniji", istakao je Đorđević dodajući da će fleksibilno radno vreme biti predlog Ministarstva za sve državne organe.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 27. мај 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије