Brnabićeva u Atini: Srbija se zalaže za komunikaciju i otvorenost

Premijerka Srbije Ana Brnabić učestvuje na četvrtoj konferenciji „Evropska unija - Arapski svet" u Atini koji okuplja političke i biznis lidere evromediteranskog prostora. Teme razgovora su regionalni i bezbednosni izazovi, ekonomska saradnja i investicije. Na marginama samita Brnabićeva se sastala sa grčkim predsednikom Prokopisom Pavlopulosom, a razgovarala je i sa premijerom Kirijakosom Micotakisom.

Predsednica Vlade Srbije razgovarala je sa grčkim kolegom, pre svega, o unapređenju ekonomske saradnje dveju zemalja.

U decembru će, najavljuje Brnabićeva, biti održana treća sednica Visokog saveta saradnje između Srbije i Grčke, a tada se očekuje i potpisivanje Deklaracije o strateškom partnerstvu. Ta deklaracija će otvoriti put za produbljivanje saradnje, smatra premijerka.

"Trenutno se radi na Deklaraciji o strateškom partnerstvu između Grčke i Srbije i nadam se da će na sednici u decembru biti potpisan taj dokument, koji će otvoriti mogućnosti za još bolju saradnju između naše dve zemlje", rekla je Brnabićeva.

Premijerka je istakla da sa Grčkom imamo veoma dobru političku saradnju i da postoji prostor za poboljšanje ekonomske saradnje, koja je u ovom trenutku dobra, ali dosta skromna. Premijerka je izjavila i da joj je drago što su obe zemlje u mnogo boljoj situaciji nego pre nekoliko godina i dodala da su sve reforme koje su sprovedene u Srbiji od 2014. godine dale rezultate.

Osvrnuvši se na "EU-Arab" samit, predsednica vlade je istakla da je mogla da predstavi neku drugačiju perspektivu naše zemlje, čiji je cilj da postane članica Evropske unije. Ona je naglasila da je naša saradnja sa arapskim zemljama izuzetno dobra i da je to tržište važno pre svega za poljoprivredne proizvode, ali i da se nada da će u budućnosti biti važno i za srpske digitalne proizvode i izvoz naših IT usluga, koji raste iz godine u godinu.

"Ovo je jedna drugačija perspektiva zemlje koja još uvek može da sarađuje i sa EU i sa trećim zemljama i organizacijama i pozvala sam da svi zajedno u svetu malo više razmislimo o saradnji umesto o protekcionizmu.

Kao predsednica Vlade Srbije, još uvek verujem da je saradnja, slobodan protok roba i usluga, ljudi i kapitala mnogo bolji odgovor, nego barijere i protekcionizam, to je i politika Republike Srbije", zaključila je Brnabićeva.

Govoreći na sesiji "Tranzicija i geopolitika", u okviru konferencije "Evropska unija - Arapski svet", Brnabićeva je istakla da najveći deo investicija u našu zemlju dolazi iz Evropske unije, a dobru saradnju imamo i sa Kinom, Evroazijskom ekonomskom unijom, Egiptom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Srbija se, prema rečima premijerke, zalaže za pristup zasnovan na komunikaciji i otvorenosti prema svima, što je našu zemlju dovelo na prvo mesto po direktnim stranim investicijama prema proceni Fajnenšel tajmsa.

"Vratimo se dijalogu i saradnji, ne protekcionizmu", poručila je premijerka.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво