Imali smo velike pisce

Fanfare su u nedeljno predvečerje oglasile zvanični početak čitalačke gungule, ali se već nekoliko godina i prvog dana Sajma knjiga elektronske kapije za prve knjigoljupce otvaraju već u deset sati ujutru.

Po nekom nepisanom a ustaljenom redu, ponedeljak i utorak proteći će u pomalo tromoj atmosferi, koja često ume da podseti na junske dane tek otpočete letnje turističke sezone, ali će se već u sredu posle podne mnogi pod velikom sajamskom kupolom osećati kao na budvanskoj promenadi.

Jeste, kako se bude približavao svome kraju, i ovaj Sajam knjiga će sve više ličiti na osobiti, džinovski vašar. Knjige, međutim, nisu ni šećerleme, ni pljeskavice, a kupci knjiga su pre svega čitaoci, pa tek onda mušterije.

Da tako i ostane, pomoći će im ne samo novi, važni naslovi vrednih izdavača i susreti sa prisutnim domaćim i stranim piscima, već i razgovori u sajamskim konferencijskim salama nazvanim po velikanima srpske književnosti.

Ove godine, u salama "Ivo Andrić", "Borislav Pekić", "Vasko Popa" i "Dobrica Erić" najviše će se govoriti o Danilu Kišu, Miloradu Paviću, Oskaru Daviču, Svetome Savi, Rastku Petroviću i Isaku Samokovliji.

Oni su svoje mesto u kanonu srpske književnosti zaslužili kako svojim književnim delima, tako i društvenim angažmanom. O njihovom delu i životu valjalo bi često i raznorodno razgovarati i bez nekog naročitog povoda, ali je ovo godina u kojoj obeležavamo godišnjice njihovih rođenja, ili godišnjice smrti.

Slučaj je hteo da je 15. oktobar dan rođenja Milorada Pavića i dan smrti Danila Kiša. Toga dana, u Beogradu su otvorene prigodne izložbe i održane književne tribine.

I tribinski program 64. Međunarodnog sajma knjiga u Beogradu najviše prostora posvećuje ovoj dvojici pisaca, koji su u smiraj jednog sada već davno prošloga vremena svojim knjigama celokupnoj našoj kulturi obezbedili mesto u budućnosti, u kojoj se trudimo da i dalje dostojanstveno živimo.

Ako posetite ovogodišnji Sajam knjiga, svratite do hale 1A, gde ćemo svakoga dana razgovarati o različitim aspketima Kišovog i Pavićevog književnog nasleđa. U tim razgovorima učestvovaće univerzitetski profesori, književni kritičari, pisci, studenti književnosti i bliski srodnici i prijatelji autora "Grobnice za Borisa Davidoviča" i "Hazarskog rečnika".

Kompletan program sajamskih tribina možete pročitati ovde.

Kiš, Pavić, Davičo, dva Rastka, Samokovlija, Borhes, Puškin i mnogi drugi čekaju vas u "Ivi Andriću", "Borislavu Pekiću", "Vasku Popi" i "Dobrici Eriću".

Dobro došli!

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво