Totenhem voli evropska takmičenja

U svojoj 137 godina dugoj istoriji, Totenhem je samo dva puta bio šampion Engleske, dok su sa druge strane tri puta osvajali Uefina takmičenja, u kojima su konstantni od 2010. godine. Deceniju dobrih rezultata, krunisali su prošle sezone u Ligi šampiona.

Totenhem je prošlogodišnji finalista Lige šampiona i tim koji je u dosadašnjem delu elitnog klupskog takmičenja zabeležio najpre remi sa Olimpijakosom od 2:2 u Pireju, dok su u drugom kolu deklasirani na svom stadionu od Bajerna rezultatom 7:2.

Bio je to najubedljiviji poraz Totenhema na svom stadionu u istoriji kluba i najubedljiviji poraz nekog Engleskog tima na evropskoj sceni još od 1995. kada je upravo Totenhemo deklasiran od Kelna u Intertoto kupu sa čak 8:0.

Interesantno je da je i prošle godine Totenhem loše startovao u grupi Lige šampiona i imao samo jedan bod posle tri meča, a na kraju došao do finala, i tako postao prvi tim kojem je tako nešto pošlo za rukom.

Međutim, ove sezone loše su startovali i u Premijer ligi gde su trenutno na sedmom mestu sa 12 bodova posle devetog kola. Imaju po tri pobede, remija i poraza u Premijer ligi, a ove subote su u 12. kolu remizirali na svom stadionu sa poslednjeplasiranim Votfordom 1:1 i tako nastavili vrlo lošu seriju.

Naime, na sedam poslednjih susreta, ekipa Maurisija Poćetina ostvarila je samo jednu pobedu, dva remija i čak tri poraza, a na tri prethodna meča bez pobede dali su samo tri a primili čak 11 golova.

Dalju krizu unutar tima, pokušava da spreči Hari Kejn koji je i ove sezone u sjajnoj formi - na 14 ovosezonskih nastupa za klub i reprezntaciju Engleske dao je 13 golova, međutim čak šest sa penala.

Eriksen je daleko i od forme i od igre, i sve češće se pominje njegov odlazak iz kluba, a ne briljiraju ni ostali igrači od kojih se očekivalo da nadmaše prošlogodišnje partije, pogotovo u Ligi šampiona, poput Sona, Dele Alija i Lukasa Moure.

Što se tiče istorije, Totenhem igra svoju šestu sezonu u elitnom takmičenju, petu od 2010, i četvrtu zaredom u Ligi šampiona, gde su na 20 mečeva pred svojim navijačima u ovom formatu takmičenja ostvarili 12 pobeda, jedan remi i sedam poraza.

Prošle sezone, Poćetino je opravdao očekivanja navijača i u Premijeršipu gde su bili četvrti i obezbedili nastup u društvu najboljih, a od kako je Poćetino stigao u klub, ekipa se pet puta zaredom plasirala u evropska takmičenja - dakle konstantni su na međunarodnoj sceni upravo od 2010/2011.

Interesantno je i da Totenhem ima znatno uspešnije rezultate u evro-kupovima, nego u domaćem šampionatu gde su bili dva puta šampioni, ali su poslednju titulu osvojili daleke 1960/1961.

Već naredne sezone debitovali su u Kupu šampiona gde su došli do polufinala, ali su na naredno učešće u najkvalitetnijem takmičenju čekali sve do 2010.

Imaju i osam FA Kupova - poslednji osvojen 1990/91, četiri osvojena Liga Kupa i sedam titula u Komjuniti šildu.

Međutim, na evropskoj pozornici, postali su prvi tim iz engleske koji je slavio u Uefinim nadmetanjima - osvojili su Kup pobednika Kupova 1962/1963.

Nakon toga osvojili su i dva Kupa Uefa 1971/72 i 1983/84. godine.

Klub je osnovan daleke 1882, a do sada su osvojili 24 trofeja na svim frontovima.

Najveći uspeh u Premijer ligi u poslednjih 30 godina, Totenhem je zabeležio 2016/2017. kada su pod Poćetinovim vođstvom bili vicešampioni Engleske.

Ovo im je jubilarna 30. sezona u Evropi.

Nov stadion, nov početak

Tim je ove godine dobio potpuno nov stadion čija je izgradnja koštala nestvarnih milijardu funti, a ulaganja u sam tim su takođe bila značajna u ovoj deceniji, gde su pre svega napravili bazu i okosnicu koju su činili golman Loris, štoperi Aldervejreld i Fertongen, bekovi Rouz i Tripije koji je letos otišao u Atletiko Madrid, potom vezista Eriksen - najbolji igrač i plejmejker tima, te krila Ali i Son, uz neizostavnog napadača Kejna.

Poćetino je nametnuo moderan stil igre sa mnogo konstantnosti u trčanju u svim linijama ekipe, imali su jasno napadačko opredeljenje sa mirnom pas igrom i mnogo promene strana i ukrštanja u veznom redu.

Napadali su i široko i kroz sredinu, gde je odlično funkcionisao i dupli pas Kejna, Alija i maštovitog Eriksena, ali i pas u dubinu za najboljeg igrača Harija Kejna koji je za samo pet godina postao četvrti najbolji strelac u istoriji kluba sa 171 golom i najbolji strelac Totenhema svih vremena na evro-sceni sa 26 pogodaka na 52 odigrana meča.

Ove godine, govori se više o ljubavnom skandalu u koji su, prema navodima engleskih medija uključeni Belgijanac Fertongen i supruga Kristijana Eriksena, Loris je zadobio ozbiljnu povredu lakta, Argentinac Lo Selso koji je došao kao veliko pojačanje ne igra, Lamela nikako da pronađe pravu formu i kostantnost u igri godinama, Son je najavio da odlazi iz kluba, a Kejna traže oni bogatiji, poput Real Madrida i eto problema...

Tim nema više tako izraženu koncepciju u igru, deluju bezidejno i nekonkretno, imaju posed usled odlične fizičke spreme, ali lako primaju golove i još teže ih postižu.

U Premijer ligi dali su samo 15, a primili 13 pogodaka, u Ligi šampiona postigli su samo četiri, a primili čak devet golova na dva meča.

Ipak, i prošle sezone su loše startovali i imali samo bod posle tri meča, svi su ih otpisivali, a oni su u nokaut fazi eliminisali Borusiju iz Dortmunda, Mančester siti i Ajaks u polufinalu. Međutim, protiv Liverpula su ih greške skupo koštale i poraženi su u finalu Lige šampiona sa 2:0.

U ovakvim okolnostima, pitanje je da li mogu do same završnice, ali gledajući realno i sastav i kvalitet fudbalera koje imaju u svojim redovima, nema sumnje da su Poćetinovi momci i dalje favoriti za prolaz dalje u grupi B.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара