Pravda u svetu podela u fokusu Beogradskog bezbednosnog foruma

Počeo je deveti Beogradski bezbednosni forum pod nazivom "U potrazi za pravdom u svetu podela", a prisutne su pozdravili direktorka Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Sonja Stojanović Gajić i šef Misije OEBS-a Andrea Oricio.

Ove godine na Beogradskom bezbednosnom forumu učesnici će se, tokom tri dana, baviti temama od globalnog značaja, a prvog prepodneva učesnici će govoriti o Evropi i Zapadnom Balkanu.

Šef Misije OEBS-a Andrea Oricio naveo je da Beogradski bezbednosni forum zauzima posebno mesto u njegovom iskustvu u Srbiji i istakao da je prvi na kojem je učestvovao organizovan u delikatnom trenutku odnosa između Beograda i Prištine.

"Naša agenda je veoma jasna, želimo da pomažemo na svaki mogući način. Takođe, OEBS želi da uključi civilno društvo, da pomogne u sprovođenju reformi koje nisu lake, ali i da ukaže na najbolje prakse koje se mogu primeniti", kazao je Oricio.

Oricio je dodao da OEBS želi da doprinese poboljšanju načina rada, načina funkcionisanja u zemlji, vladavini prava, a sada već razgovaramo o modelu koji bi bio poduprt najboljom praksom.

"Otvoreni smo za sve, naša vrata nikome nisu zatvorena i želimo da pružimo podršku", naveo je Andrea Rocio.

Na devetom Beogradskom bezbednosnom forumu tokom tri dana govoriće predstavnici međunarodne i domaće političke i diplomatske scene, a istraživači i naučnici razmatraće mogućnosti i izazove sa kojima se suočavaju Evropa i svet.

Razgovaraće se o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i stavovima građana o potencijalnom sporazumu, održivosti koncepta vojne neutralnosti, situaciji u Evropskoj uniji 15 godina nakon velikog proširenja, ekološkoj bezbednosti u svetlu aktuelnih klimatskih promena, kao i ulozi žena u izgradnji mira na Balkanu.

Najavljeno je da će na ovogodišnjem forumu učestvovati, između ostalih, bivša visoka predstavnica za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Ketrin Ešton, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović i ministar zaštite životne sredine Goran Trivan.

Beogradski bezbednosni forum je jedini događaj ove vrste koji je rezultat inicijative organizacija civilnog društva - Beogradskog fonda za politicku izuzetnost, Evropskog pokreta u Srbiji i Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

Od prvog izdanja u 2011. godini, Beogradski bezbednosni forum se ubraja u najprestižnije događaje u oblasti bezbednosti i spoljne politike u jugoistočnoj Evropi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво