Plenković u sukobu interesa, predložio kuma za ambasadora

Hrvatski premijer Andrej Plenković povredio je načelo savesnog i transparentnog postupanja jer je propustio da obznani svoju kumsku povezanost sa Igorom Pokazom kada ga je predlagao za ambasadora u Velikoj Britaniji.

Predsednica Komisije za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković rekla je da je takva odluka doneta zato što je Planković propustio da deklariše kumovsku povezanost s Pokazom, kako onima koji su učestvovala u njegovom izboru, tako i javnosti u trenutku kada je taj podatak postao javni, prenosi Hina.

Postupak protiv Plenkovića Komisija je pokrenula 23. novembra prošle godine jer nije obavestio članove Vlade, predsednicu i članove saborskog Odbora za spoljnu politiku i javnost da mu je Igor Pokaz, kojeg je predložio za ambasadora, venčani kum.

Plenković o tome da je "prošvercao kuma u ambasadu" 

Povodom ove odluke Komisije, Plenković je sazvao konferenciju za medije kako bi se, kako je rekao, čula i druga strana.

Plenković je najpe novinarima izneo radnu biografiju svog kuma, za kojeg je rekao da je već službovao u više diplomatskih misija, i konstatovao da, na primer, Komisiji nije bila relevantna činjenica to što je on ostvario diplomatsku karijeru u NATO-u i kasnije u Rusiji.

Ocenjujući da odluka Komisije nema uporište u zakonu, Plenković je rekao da sudska praksa ruši ovakve odluke.

Za odluku o njegovom sukobu interesa, premijer je rekao da nije utemeljena na činjenici, s obzirom na to da se radi o stručnoj osobi koja se diplomatijom bavi više od 20 godina".

Dodao je da on od toga nema nikakve koristi i da su predednik parlamenta, tadašnja ministarka spoljnih poslova i hrvatska predsednica znali da je Pokaz njegov kum.

Na pitanja o mogućem ukidanju ili izmenama ovlašćenja Komisije, premijer je rekao da je to više pokazatelj da zakone treba menjati.

"Ocena da neko krši načela delovanja je vrlo rastegljiva i to nije dobro", rekao je Plenković i dodao da njemu ova odluka "stavlja etiketu da je prošvercao kuma u ambasadi, a to tako ne može".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво