Predsednici Srbije i Jermenije sa porodicama poginulih pilota

Predsednici Jermenije i Srbije, Armen Sarkisjan i Aleksandar Vučić, razgovarali su u Zemunu sa porodicama pilota stradalih kod Jerevana kada su 1988. godine u tu zemlju pogođenu zemljotresom prevozili humanitarnu pomoć.

Armen Sarkisjan je sve porodice pozvao da budu njegovi lični gosti u Jermeniji.

"Za nas je taj snažni zemljotres koji je odneo brojne žrtve bio tragedija, a dodatni šok bio je kada su poginuli piloti koji su nam nosili pomoć", rekao je Sarkisjan koji je sa predsednikom Vučićem u Zemunskom parku položio vence na spomenik srpsko-jermenskog prijateljstva, u znak sećanja na tragediju koja je spojila srpski i jermenski narod.

Supruga jednog od poginulih pilota rekla je predsedniku Jermenije da porodice nemaju reči zahvalnosti zbog iskazane brige, na šta je Sarkisjan poručio da jermenski narod pamti tu veliku žrtvu srpskog naroda.

"Mi treba da zahvaljujemo vama i srpskom narodu... Klanjamo se vašim žrtvama", rekao je Sarkisjan i poručio da želi porodice stradalih pilota da vidi ponovo i da ih očekuje čim počne realizacija projekta sestrinskih gradova Beograda i Jerevana.

Sedmočlana posada aviona An-12 poginula je 12. decembra 1988. godine prilikom pada aviona nadomak Jerevana, prenoseći humanitarnu pomoć stanovništvu ugroženom katastrofalnim zemljotresom.

Tada su poginuli potpukovnici Predrag Marinković i Milan Mičić, majori Vladimir Erčić i Milenko Simić i zastavnici prve klase Milisav Petrović, Boriša Mosurović i Jovan Zisov.

Kao znak zahvalnosti za pruženu pomoć i u znak sećanja na stradalu posadu, jermenski narod je 1993. godine Beogradu darovao hačkar – krst u kamenu, prepoznatljiv znak jermenske kulture.

Spomen-krst koji je postavljen u Zemunskom parku mesto je sećanja na poginule pripadnike RViPVO.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво