"Ikea" povukla iz prodaje dečju portiklu

"Ikea" je povukla iz prodaje plavu i crvenu dečju portiklu "matvra" zbog rizika od gušenja. Švedska kompanija poziva kupce da prestanu da ih koriste. Proizvod je moguće vratiti u robnu kuću "Ikea" bez računa radi punog vraćanja novca ili dobijanja sličnog proizvoda.

Sporna portikla "matvra" više se ne možete kupiti u "Ikeinim" radnjama nigde u svetu. Prodavala se u pakovanju od dva komada u crvenoj i plavoj boji.

"Od trenutka kada je dvoje potrošača iz Norveške i Velike Britanije prijavilo da postoji mogućnost da se dugme sa portikle olabavi tokom dugotrajnog žvakanja ili vučenja portikle, kompanija 'Ikea' je rešila da izvrši dodatna testiranja i nakon toga odlučila da proizvod praktično povuče sa svih tržišta", kaže Dragana Radić Jovanović iz "Ikea Srbija".

U više od 30 zemalja u kojima "Ikea" posluje nije bilo prijavljenih incidenata, niti bilo kakvih slučajeva koji su zahtevali medicinsku intervenciju. U Srbiju je ovaj proizvod stigao u avgustu 2019, a iz prodaje povučen već u septembru. Uvezeno je 280 portikli, a prodato 199.

"Društveno odgovorne kompanije kada ustanove da neki njihov proizvod nije bezbedan, prateći njegov životni vek na tržištu, odmah ga povlače bez obzira na eventualni gubitak profita. To je način da ga ili potpuno povuku sa tržišta ili modifikuju i prilagode bezbednosnim zahtevima", objašnjava Denis Perinčić iz Republičke unije potrošača.

U Srbiji postoji sajt NEPRO sa Informacijama o opasnim proizvodima i upozorenjima potrošačima. Članice Evropske unije imaju RAPEX sistem brzog uzbunjivanja, sprečavanja i ograničavanja prometa proizvoda koji predstavljaju rizik po zdravlje i bezbednost potrošača.

U potrošačkim organizacijama kažu da su u Srbiji najčešće nebezbedni tehnički proizvodi poput rešoa i pegli, ali i neke dečje igračke.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво