Od početka godine 106 policajaca osumnjičeno za korupciju

Sektor unutrašnje kontrole MUP-a Srbije od početka ove godine podneo je krivične prijave protiv 106 policijskih službenika i drugih zaposlenih u MUP-u koji se sumnjiče da su počinili 186 koruptivnih krivičnih dela, saopštila je državna sekretarka Ministarstva unutrašnjih poslova Biljana Popović Ivković.

Među osumnjičenima je najviše pripadnika saobraćajne policije, zatim policije opšte nadležnosti i granične policije, a od ukupnog broja 19 su rukovodioci, saopštila je Biljana Popović Ivković otvarajući konferenciju povodom početka tvining projekta "Jačanje kapaciteta unutrašnje kontrole za borbu protiv korupcije u Ministarstvu unutrašnjih poslova".

Osumnjičeni se terete za 111 krivičnih dela zloupotreba službenog položaja, 66 primanje mita i devet dela trgovina uticajem.

Popović Ivković je tom prilikom poručila da je MUP odlučan u borbi protiv korupcije u sopstvenim redovima jer, kako je navela, svaki pojedinačni slučaj koji izvrši neki policijski službenik narušava poverenje građana u policiju.

"Do sada smo učinili mnogo na unapređenju odgovornosti zaposlenih i jačanju uloge Sektora unutrašnje kontrole kao nadležne za prevenciju i suzbijanje korupcije pripadnika MUP-a u cilju realizacije aktivnosti u okviru Akcionog plana za poglavle 23 i Akcionog plana za poglavlje 24. Međutim, sve mere i reforme koje smo preduzeli, preduzeli smo prvenstveno zbog građana Srbije", rekla je Popović Ivkovićeva.

Ona je podsetila da je Ministarstvo uvelo tri nova preventivna instituta koje primenjuju srodne službe u Evropsoj uniji: sprovođenje analize rizika od korupcije, sprovođenje testa integriteta i vođenje evidencije o imovnom stanju i kontrolu prijave i promene imovnog stanja za rukovodioce i visoko rizična radna mesta ustanovljena analizom rizika od korupcije.

Zamenik šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Mateja Norčič Štamcar navela je da ovaj projekat, vredan milion evra, pospešuje saradnju partnerskih institucija Srbije, Litvanije i Rumunije u borbi protiv korupcije kroz zajedničke evropske napore.

Ambasador Republike Rumunije Oana Kristina Popa istakla je zadovoljstvo zbog učestvovanja u ovom tvining projektu koji jača kapacitete u borbi protiv kriminala i istakla da su se sve države priključile Evropskoj uniji upravo zahvaljujući ovakvim projektima. Podsećajući da su Poglavlja 23 i 24 bila poslednja koja je Rumunija otvorila na svom putu ka EU, ona je istakla da je Rumunija spremna da podeli svoja iskustva sa Srbijom.

Ministar savetnik u Ambasadi Republike Litvanije u Mađarskoj Viktoras Dagilis ocenio je da je zadatak tvining partnera na ovom projektu da ohrabre i podstaknu članove tima i da će najviše koristi imati Srbija, jer će napredovati dalje na svom putu ka članstvu Evropske unije.

Podsetio je i da je sama Litvanija na svom putu ka EU prošla kroz intenzivan period reformi, ali da zahvaljujući tom iskustvu litvanske institucije imaju velike kapacitete.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво