Tročanji i zvanično otpao, čekaju se dalji koraci Evropske komisije

Mađarski i rumunski kandidati ne mogu biti imenovani na položaj komesara EU za proširenje, odnosno transport, odlučeno je u Evropskom parlamentu.

U Evropskom parlamentu u narednih osam dana na pitanja evropskih poslanika odgovara 27 kandidata za mesta evropskih komesara koje je predložila predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Odbor za pravosudne poslove potvrdio je da Laslo Tročanji i Rovana Plumb "ne mogu biti imenovani na funkcije komesara zbog navodnog sukoba interesa", napisao je na Tviteru portparol Evropskog parlamenta Žoam Duš.

Tročanji, koji je bio predložen za novog komesara za proširenje Unije je zaprepašćen tom odlukom koja je, kaže, skup laži, pogrešnih i tendencioznih zaključaka.

Kako je rečeno u Evropskoj komsiji, Fon der Lajenova će sačekati zvanično pismo Evropskog parlamenta pre nego što donese odluku o daljim koracima povodom odbacivanja Lasla Tročanjija i Rovane Plumb kao kandidata za komesare.

U Evropskom parlamentu su saopštili da će predsednik Parlamenta David Sasoli zatražiti informaciju o sledećim koracima od imenovane predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen.

"Proceduralno, izabrana predsednica očekuje pismo predsednika Evropskog parlamenta sa odlukom i preporukama šta dalje u skladu sa parlamentarinim procedurama. Tek na osnovu toga buduća predsednica Evropske komisije razmotriće dalje korake", rekla je portparolka Komisije Mina Andreeva.

U Evropskoj komisiji nisu mogli da odgovore da li će odluka o odbacivanju dva kandidata za komesare od strane Evropskog parlamenta, a zbog utvrđenog konflikta interesa, uticati na vremenski okvir za formiranje nove Evropske komisije koji ističe 1. novembra.

Odluka Odbora za pravne poslove Evropskog parlamenta da pre početka saslušanja kandidata za komesare odbaci kandidature mađarskog i rumunskog predstavnika zbog konflikta interesa doneta je prvi put u istoriji evropskih procedura.

Kao mogući ishodi trenutne situacije pominju se zamena odbijenih komesara novim komesarima, koje bi Budimpešta i Bukurešt trebalo da predlože na zahtev Ursule fon der Lajen.

Istovremeno, moguće je da ona promeni već dodeljene resore drugih kandidata za komesare.

Uoči početka saslušanja preostalih nominovanih komesara, u Briselu napominju da neće biti prvi put da još neko od predloženih kandidata ne prođe "ispit" pred evropskim parlamentarcima.

Među onima koji mogu biti "u problemu" navodi se francuska kandidatkinja za komesarku za jedinstveno EU tržište Silvi Gular protiv koje se vodi istraga zbog navodne zloupotrebe EP novca.

Istovremeno, Gularova koja dolazi iz stranke francuskog predsednika Emenuela Makrona mogla bi biti "žrtva osvete" Evropskog parlamenta zbog uloge koju je Makron imao u odbacivanju vodećeg kandidata Evropskog parlamenta Martina Vebera za mesto novog predsednika Evropske komisije.

Među "problematičnim" kandidatima bio je bivši ministar spoljnih poslova Belgije Didije Rejneders, koji je pred belgijskim sudom imao otvoren slučaj zbog navodne korupcije.

Slučaj je prošlog petka odbačen kao nesonovan i zatvoren.

Pred početak saslušanja u medijima se postavlja i pitanje imovinske karte hrvatske kandidatkinje za mesto komesara za demokratiju i demografiju Dubravke Šuice.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво