Master 4.0 - IT i biznis znanja na državnim fakultetima

Univerzitet u Beogradu usvojio je nove master programe za školovanje IT srtučnjaka. Zajedno ih rade po dva fakulteta – Elektrotehnički i Fakultet organizaciojih nauka, kao i Mašinski i Matematički fakultet. Treba da povežu savremena IT znanja sa poslovnim veštinama. Na svaku studijsku grupu biće upisano po 35 studenata, od kojih će se petnaest školovati o trošku države.

Napredne informacione tehnologije u digitalnoj transformaciji" zajednički je master program ETF-a i FON-a, institucija koje i inače daju najviše IT stručnjaka. Studije traju tri semestra, prva dva su posvećena nastavi, a treći izradi završnog rada i stručnoj praksi koja traje osam nedelja.

"Praktično ta stručna praksa treba da realizuje i na neki način generiše završni master rad koji bi trebalo da bude jedna dobra spona kako teorije, odnosno aplikativnog dela koji bude rađen na nivou stručne prakse", objašnjava prof. Milija Suknović, dekan FON-a Univerziteta u Beogradu.

Prof. Milo Tomašević, dekan ETF-a Univerziteta u Beogradu očekuje da će od toga korist imati i privreda.

"Nadam se da će od toga velike koristi imati i privreda jer će dobiti kvalitetnije kadrove koji će imati brend znanja i iz tehnologije ali i iz organizacionih veština", objašnjava Tomašević.

Osim mastera "Industrija 4.0" mašinci uvode i kratke programe.

"Mi smo koncipirali dva kratka programa koji praktično predstavljaju uvod u Industriju 4.0 kako bismo mogli da premostimo jaz između onih koji žele da sebe profilišu u zanimanju koje je visoko tehnološko a nemaju dovoljno predznanja", navodi prof. Radivoje Mitrović, dekan Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Veoma je važno uvođenje novih programa, kako bismo išli u korak sa razvijenim tehnologijama i državama, kažu u resornom Ministarstvu.

"Vrlo je bilo teško napraviti programe. Pošto i ja dolazim sa jednog od tih fakulteta. Često postoje otpori u izmenama programa. Mi svi volimo da pričamo ono što smo pričali prethodnih godina, tako da uvek postoje otpori. Ali tu smo svi zajedno i država i univerzitet da se razijamo i da radimo na unapređenju i razvoju novih programa", navodi prof. Vladimir Popović, državni sekretar Ministartsva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Jedan od zahteva javnoog konkursa na kome su Master 4.0 programi izabrani bio je da se u nastavu uključe i predavači iz inostranstva, pa će tako studenti slušati predavanja i stručnjaka prestižnih svetskih univerziteta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво