Ministarstvo zdravlja: Reagovali blagovremeno na "Kriosejv"

Ministarstvo zdravlja Srbije saopštilo je da je među prvima u Evropi reagovalo na problem u kompaniji "Kriosejv" i obavestilo porodilišta u Srbiji da se saradnja s tom porodičnom bankom matičnih ćelija prekine u cilju zaštite interesa pacijenata, a Udruženje porodičnih banaka matičnih ćelija isključilo je tu kompaniju iz članstva.

"Kao i svaka oblast medicine i deponovanje matičnih ćelija iz krvi pupčanika i poslovanje banaka matičnih ćelija, ima jasno definisane procedure i pravila rada, koje kompanije iz ove oblasti poštuju... Ključni problem je nastao jer predstavništvo kompanije 'Kriosejv' u Srbiji, suprotno dobroj poslovnoj praksi, nije o poteškoćama u radu blagovremeno obavestilo Upravu za biomedicinu Ministarstva zdravlja kako bi ona potom preduzela na vreme odgovarajuće mere", navdelo je Ministarstvo. 

U saopštenju Uprave za biomedicinu Ministarstva zdravlja i predstavnika Udruženja porodičnih banaka matičnih ćelija sa današnjeg sastanka navodi se da je, nakon vesti o problemima "Kriosejva" u Švajcarskoj, Ministarstvo po hitnom postupku preduzelo odgovarajuće mere.

"Posle obaveštavanja porodilišta o prekidu saradnje sa 'Kriosejvom', (Ministarstvo je) kontaktiralo 'Famikord', najveću banku matičnih ćelija u Evropi, koja je preuzela uzorke od 'Kriosejva' i zatražila kompletnu informaciju o postupku prenosa uzoraka u laboratoriju 'Famikord grupe' u Varšavi, kao i informaciju o stanju i statusu uzoraka koji su sačuvali roditelji iz Srbije", kaže se u saopštenju.

Uprava za biomedicinu i Udruženje porodičnih banaka matičnih ćelija obaveštavaju buduće roditelje da ostale članice Udruženja posluju normalno bez ikakvih poteškoća i da se roditelji koji žele da sačuvaju matične ćelije svoje dece mogu obratiti bilo kojoj od članica Udruženja, zaključuje se u saopštenju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво