U sajber bezbednosti i dalje dominiraju muškarci

Među akademcima koji studiraju na Informaciono-komunikacionim (IT) smerovima fakulteta u Srbiji, 26 odsto su žene, što je za sedam odsto više u odnosu na prosek EU, međutim, među zaposlenima u sajber bezbednosti i dalje dominiraju muškarci.

Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić navodi da ohrabruje i podatak da je rast broja upisanih devojaka na IT smerovima fakulteta veći od rasta upisanih mladića, odnosno da se svake godine upiše za sedam odsto više devojaka.

Matićeva dodaje da istorijsko i kulturno naslede utiču na to da je u Srbiji u tehnickim oblastima, kao što su informatika i inženjerstvo, zastupljenost žena u ukupnoj zaposlenosti 15 do 20 odsto.

Navodi da se situacija polako menja i da kod tekućeg zapošljavanja visokoobrazovanih IT kadrova žene učestvuju sa 25 odsto.

"I dalje smo daleko od željenog cilja da imamo ravnopravno učešće muškaraca i žena u IT-u, posebno u sajber bezbednosti koja se percipira kao oblast u kojoj dominiraju muškarci. Žene cine samo 20 odsto zaposlenih u toj oblasti", navela je Matićeva na Beogradskom ženskom sajber forumu.

Ističe da i dalje postoje poteškoće u prevazilaženju stereotipa u obrazovnom sistemu i nedostatak podstreka devojkama i ženama da studiraju i napreduju u oblasti tehnologije i bezbednosti.

"Evidentna je potreba za većim uključivanjem žena ako uzmem u obzir ogromnu potrebu za kadrovima usled dramatičnog porasta sajber kriminala. Prema istraživanju koje je sprovelo Cybersecurity Ventures predviđa se da će do 2021. godine biti 3,5 miliona nepopunjenih radnih mesta u oblasti sajber bezbednosti", navela je državna sekretarka.

Dodala je da žene mogu da budu ključni faktor u borbi protiv zloupotreba savremenih tehnologija.

Pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović naveo je da je Beograd na putu da se pridruži pametnim gradovima uz uvođenje novih tehnologija i servisa za svoje građane.

Cilj je, kako je rekao, uvođenje IT tehnologija od senzora u kontroli saobraćaja, kontroli kvaliteta vazduha... Uvođenjem novih tehnologija pametni gradovi suočavaju se i sa preprekama, a jedna od njih je i sajber bezbednost.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво