Bezbednost u saobraćaju

U odnosu na gradove iste veličine, Šabac ima tri puta veći stepen motorizacije, veći čak i od Beograda, zbog čega je u ovom gradu napravljena savremena saobraćajna studija za rešenja kritičnih tačaka. Sa ciljem da se promovišu drugi vidovi prevoza, u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština, u Šapcu je u toku Evropska nedelja mobilnosti.


Šabac je grad sa najvećim brojem registrovanih automobila u Srbiji u odnosu na broj stanovnika, ukupno 20.000. U nameri da rasterete gradske ulice, smanje gužvu, buku, izduvne gasove i promovišu fizičku aktivnost, Šapčani su na parking postoru postavili lazy beg-ove za čitanje.

U danu bez zvuka motora, predahnuli su u foteljama prolaznici i šabački gimnazijalci.

"Danas uživamo u tišini i volela bih da ima više ovkvih dana kada bi bilo manje automobila na ulicama" kažu građani.

Osim nedostatka mesta za parkiranje, izazov za Šapčne je i gradski prevoz, zbog čega je donet predlog za uvodjenje novih trasa.

"Novitet su 3 linije gradskog prevoza i još jedna koja vodi isključivo u industrijsku zonu. Smatramo da ćemo kada postignemo efekasnost u javnom prevozu, uspeti da makar delimično umanjimo negativne posledice prevelikog broja automobila na ulicama" ističe Ksenija Lukić, koordinator Komisije za urbanu mobilnost.

Jedan od važnih zadataka je izgradnja većeg broja biciklističkih staza i promocija fizičke aktivnosti.

"Pored toga što oslobadjamo ulice za alternativne vidove prevoza, da zamenimo automobile biciklima, da što više pešačimo. Mi skrećemo pažnju i na bezbednost u saobraćaju, pre svega onih najranjivijih grupa a to su naša deca i mladi i zato radimo eduakciju i prevenciju" naglašava Nemanja Pajić, predsednik Komisije za urbanu mobilnost Šapca.

Kako bi promene navika počele od najmladjih, u nedelji mobilnosti u Šapcu, brojni su programi za decu.

Šabac će jedini u Srbiji imati i MUV aplikaciju za mobilni telefon ,kao svojevrsni sportski turnir kroz savremene tehnologije i podsetnik za više koraka i aktivnosti u toku dana.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво