Festival balona u Senti

U Senti su se, 16. godinu zaredom, okupili ljubitelji toplovazdušnih balona na sedmom otvorenom državnom prvenstvu balonarstva i Festivalu balona. Vreme je bilo povoljno i za letove i za publiku.

Potpuno je drugačiji pogled na krajolik kada se nađete u balonu u odnosu na druge letelice, kažu ljubitelji ove vrste sporta ili hobija u zavisnosti kako ko posmatra.

Najlepše opise leta u balonu daju deca, koja su oduševljena nakon svog prvog leta: 

"Kao da letiš kod oblaka, a ovde kad gledaš izgleda kao da letiš baš nisko."

"Najviše mi se svidelo kada smo videli sve ljude, kao da su mali mravi."

Prednosti letenja balonom je više. Piloti koji njima upravljaju kažu da je balonarstvo najpribližnije prirodnom letu:

„Možemo leteti tik iznad zemlje. Negde od 500 do 100 metara su najlepši letovi panoramski da bi to videli, a opet u tim malim brzinama ništa ne promiče pored vas, nego jednostavno duže vam zadržava pažnju", kaže Srđan Srdić, pilot balona.

Ove godine su posetioci mogli da uživaju u lepoti balona i tokom noći.

"4-5 balona je svetlelo. Znači, stvarno je bio uveče posle osam sati svetleći, to je bio jedan super vizuelni događaj", kaže Andraš Košicki, iz Kluba balonara Senta.

Uz domaće takmičare na ovom prvenstvu su nastupili i gosti iz Mađarske, među njima i Zoltan Baranji iz Segedina:

"Na susrete balonara u Sentu rado dolazim, a ovde sam od drugog okupljanja da domaćinima prenesem svoja iskustva. Počeo sam ovim da se bavim 1991. godine. Stavili su me u balon i provozali, odmah sam to zavoleo i ta ljubav traje do danas.

Baloni su u Senti leteli na visini do 1500 metara. Ovo državno prvenstvo i festival toplovazdušnih balona okupio je 12 posada i letelica. Balonarstvo je inače jedan od skupljih sportova, zahteva visoke mere bezbednosti, a sve češće se koristi za turistička razgledanja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво