Radionica lajkovačkog stolara postaće muzej

Milovan Bajić iz Lajkovca ceo radni vek proveo je u stolarskoj radionici. Sada, kada se za izradu vrata i prozora, umesto drveta, koriste veštački materijali, posla je sve manje, a svoje majstorsko iskustvo nema kome da prense.

Bilo je radno kao u košnici, priseća se Milovan Bajić, sada jedini stolar u Lajkovcu. U njegovoj radnji svakodnevno je radilo po desetak stolara i nekoliko šegrta. Pravila se građevinska stolarija i devojački nameštaj, za miraz.

"Završio sam zanat 1972. godine i preuzeo radnju od strica. Stric je dotle radio. Kroz ovu radnju je prošlo 27 majstora, izašlo iz ove radnje, koji su završili zanat ovde", seća se stolar Milovan Bajić.

Tako je nekada bilo, a sada je jedina stolarska radnja u Lajkovcu pred zatvaranjem. Drvena vrata i prozore, zamenila je PVC stolarija.

"Nema ni majstora, nema ni posla. Jedino ko je zaljubljen u drvo taj nešto naruči da se pravi po pitanju stolarije", kaže Milovan.

Teško se miri s tim, ali razume nove trendove i čuva sećanja na lep majstorski život.

"Naučio sam od majstora da mora radionica biti počišćena, da mora odelo biti zakopčano. Zahvaljujući toj disciplini jedan sam od retkih majstora, zvani stolar, koji je uspeo da sačuva ruke i prste", navodi Milovan.

Sačuvaće i svoju radionicu tako što će je sa svim stolarskim mašinama i alatima pretvoriti u muzej.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво