Erdogan Putinu: Napadi u Siriji uzrokuju humanitarnu krizu

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da napadi sirijske vojske na severozapadu Sirije izazivaju humanitarnu krizu i prete nacionalnoj sigurnosti Turske.

Sirijske trupe opkolile su pobunjenike i tursku vojnu poštu na severozapadu Sirije u ofanzivi za povraćaj teritorije i gradova koje su izgubili rano u ratu.

Vojna osmatračnica u blizini grada Moreka je jedna od 12 koje je Turska uspostavila na severozapadu Sirije sporazumom sa Moskvom i Teheranom pre dve godine kako bi smanjili borbu između snaga predsednika Bašara al Asada i pobunjenika.

Turska je podržala neke pobunjeničke frakcije na severozapadu regiona Idlib, dok Rusija i Iran podržavaju Asada.

Erdogan je u telefonskom razgovoru rekao Putinu da su napadi sirijske vojske prekršili primirje u Idlibu i naneli štetu naporima za rešenje u Siriji, navodi se iz kabineta turskog predsednika.

Nedavni napredak Asadovih snaga prouzrokovao je da se rasele stotine hiljada ljudi, kao i da se turske rupe stacioniraju u toj oblasti u vatrenoj liniji. To ugrožava nade Ankare da će sprečiti novi talas izbeglica na južnoj granici.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu pozvao je na momentalno okončanje borbi, ali rekao je da će turske trupe ostati smeštene na osmatračnici Morek po izboru, a ne po nužnosti.

"Niko ne može da drži naše snage i vojnike u klopci. Razgovaraćemo o ovom pitanju sa Rusijom i Iranom", izjavio je Čavušoglu na konferenciji za novinare u Libanu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара