Deo opozicije napustio sastanak na FPN-u

Lider Dveri Boško Obradović, potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić i predsednik Nove stranke Zoran Živković napustili su treći po redu sastanak vlasti i opozicije koji je održan na Fakultetu političkih nauka.

Boško Obradović je, na konferenciji ispred FPN-a po napuštanju trećeg sastanka na kom su tema bili mediji, rekao da će već iduće nedelje predložiti Predsedništvu "Dveri" donošenje odluke o bojkotu sledećih izbora.

Prema njegovim rečima, nespremnost predstavnika vlasti da na današnjem okruglom stolu potpišu obavezujući dokument o slobodi medija na osnovu preporuka stručnjaka jasno govori da je njihovo učestvovanje u ovim razgovorima "samo fingiranje dijaloga". 

"Vlast očito pristaje jedino na to da se mesecima bez prisustva medija u prazno diskutuje o izborima kako bi se pre svega zadržao postojeći medijski mrak nad Srbijom", rekao je Obradović, navodi se u saopštenju pokreta "Dveri".

I potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić rekao je da će Predsedništvu partije predložiti da se više ne učestvuje u dijalozima i razgovorima sa režimom.

Prema njegovim rečima, ta je stranka sa "grčem u stomaku" učestvovala na sastanku sa temom slobode medija jer su, kaže, predstavnici vlasti banalizovali dalje učešće u razgovorima i pokazali da nemaju nikavu želju da bilo šta promene u medijskoj sferi.

Aleksić navodi da su predstvnici vlasti Goran Vesić, Vladimir Đukanović, Vladimir Orlić banalizovali i spinovali sve što su govorili drugi učesnici – predstavnici stranaka opozicije, Crte, Cesida, Transparentnosti.

Predsednik Nove stranke Zoran Živković rekao je da postoje načini kako se pobeđuju autoritarni režimi kroz sve teške medijske, zakonske uslove, a kao primer je naveo 24. septembar 2000. godine, kao i 5. oktobar, navodeći da odluku o bojkotu izbora neće doneti dok oni ne budu raspisani.

Živković je novinarima preneo da je na sastanku rekao da je "stanje u medijima najgore u istoriji, da je kod Tita bilo bolje, da je pet odsto za opoziciju, da su laži svakodnevne, da rijaliti program traje non-stop".

"Mediji se koriste za osvetu i prikrivanje kriminala", rekao je Živković.

Na Fakultetu političkih nauka održan je treći razgovor predstavnika vlasti i opozicije, a tema današnjeg sastanka bili su mediji.

Uvodni deo sastanka, pola sata, bio je otvoren za javnost, nakon čega su razgovori nastavljeni iza zatvorenih vrata.

U uvodnom delu sastanka su predstavnici Crte, Cesida, Transparentnosti Srbija, novinarskih organizacija predstavili analize stanja i dali preporuke u oblasti pristupa medijima i kontrole medija u kontekstu izborne kampanje s fokusom na probleme koje je moguće rešiti u periodu do održavanja narednih izbora.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво