Pjongjang: Raketni test upozorenje Južnoj Koreji

Vlasti Severne Koreje saopštile su da je testiranje nove rakete zamišljeno kao "formalno upozorenje" konkurentskom razvoju oružja Južne Koreje i planovima za vojne vežbe sa SAD.

Iako je Severna Koreja uputila oštre reči Južnoj Koreji, u saopštenju nema ratobornih napada na SAD, karakterističnih za ranije objave, što je mogući signal da je Pjongjang zainteresovan za diplomatiju, navodi Asošijeted pres.

Saopštenje Severne Koreje prenosili su državni mediji i ono je upućeno "južnokorejskim ratnim huškačima", navela je agencija.

Pjongjang, međutim, jasno stavila do znanja da je besna zbog južnokorejske kupovine visokotehnoloških borbenih aviona iz SAD i američkih i južnokorejskih planova za održavanje vojnih vežbi ovog leta, za koje kaže da su "proba za invaziju i dokaz neprijateljstva prema Severnoj Koreji".

Južnokorejska vojska navela da su podaci o letu rakete lansirane u četvrtak pokazali sličnosti sa ruskim "iskanderom", raketom kratkog dometa, nuklearno osposobljenom, prenela je američka agencija.

Kako ocenjuje AP, severnokorejska  raketa bi verovatno mogla da dopre do čitave Južne Koreje i 28.500 američkih vojnika, koji su tamo stacionirani i bilo bi je izuzetno teško presresti.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара