Predlog sporazuma o efikasnijoj evidenciji napada na novinare

Zaštitnik građana dostavio je medijskim udruženjima i asocijacijama predlog sporazuma, koji bi trebalo da doprinese efikasnojoj evidenciji svih napada i pritisaka na novinare i boljoj zaštiti predstavnika medija.

Predlog Sporazuma o saradnji na uspostavljanju Platforme za zaštitu bezbednosti novinara sačinjen je posle niza sastanaka i konsultacija zaštitnika građana sa novinarima iz Beograda i unutrašnjosti Srbije, saopšteno je iz kabineta Ombudsmana.

Platforma će doprineti i delotvornijem postupanju nadležnih državnih organa u slučajevima ugrožavanja bezbednosti novinara.

Zaštitnik građana je dokument dostavio medijskim udruženjima i asocijacijama, kako bi dobio dodatne sugestije za konačan tekst sporazuma.

Cilj sporazuma koji će, kako je navedeno, biti naknadno potpisan je da, između ostalog, sveobuhvatno budu evidentirani napadi i pritisci na novinare i medijske radnike.

Ukazuje se i na potrebu uspostavljanja efikasnijeg mehanizma zaštite bezbednosti novinara.

Predviđeno je i pokretanje prve onlajn platforma u Srbiji u kojoj će se evidentirati svaki pojedinačni slučaj ugrožavanja bezbednosti i svaki oblik pritiska na novinare i medijske radnike.

Na izradi metodologije prikupljanja, verifikacije, klasifikacije, analize i predstavljanja podataka o ugrožavanju bezbednosti novinara angažovaće se Radna grupa, sastavljena od tima stručnjaka iz reda novinara, medijskih radnika, predstavnika Zaštitnika građana i relevantnih stručnjaka.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво