Oprezno pri radu sa traktorima

Koliko traje obuka za vožnju traktora, šta je ono što moraju da znaju oni koji sednu za volan ove poljoprivredne mašine i koliko je opasno da deca voze traktor? Odgovore na ova pitanja potražili smo od nastavnika Marka Milosavljevića, sa ekonomije Poljoprivredno-veterinarske škole u Svilajncu.

U Poljopriveno-veterinarskoj školi u Svilajncu, učenici, osim osnovnih znanja, uče se i praktičnim veštinama - upravljanju poljoprivrednim mašinama.

„Nastavnim planom i programom koje je propisalo Ministarstvo prosvete, u okviru praktične nastave, iz predmeta poljoprvredna tehnika, organizujemo obuku i vozački ispit za učenike drugog razreda obrazovnog profila - poljoprivredni tehničar i rukovalac mašina poljoprivredne tehnike. Samu obuku organizujemo tako da učenici mogu da steknu teorijska i praktična znanja i veštine koje su potrebne za samostalno i bezbedno upravljanje traktorom u saobraćaju na putu", kaže Marko Milosavljević.

Učenici su se već susretali sa veštinama upravljanja traktorima, većina njih zna da vozi traktore. Šta je ono na šta treba posebno da obrate pažnju?

„Napominjem i preporučujem mladim vozaćima da posebno obrate pažnju pre uključivanja u saobraćaj da provere ispravnost svetlosno-signalnih uređaja na vozilu, kao i to da pravilno procene udaljenost i brzinu kretanja vozila: Napomenuo bih mladim vozačima da je korišćenje žutog rotacionog svetla obavezno, ne samo noću i u uslovima smanjene vidljivosti, već uvek kada vuku priključno vozilo", navodi Milosavljević.

Svedoci smo brojnim nezgodama i nesrećama koje se događaju na traktorima: Često se dešava da stariji stavljaju decu na traktore da bi im pokazali kako ta mašina radi. Koliko je to opasno?

„To nikome ne bih preporučio. Traktor je, po svojim tehničkim karakteristikama, jedan vrlo složen mehanizam, tako da je stavljanje dece na traktor, opasno - sa mogućim ozbiljnim posledicama", zaključuje Milosavljević.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара