Ulcinj, zabranjena liturgija povodom Ivanjdana

Uprava policije u Ulcinju zabranila je Mitropoliji crnogorsko-primorskoj da liturgiju povodom Ivanjdana održi u Crkvi Svetog Jovana u Svaču kod Vladimira. "Vijesti" nezvanično saznaju da će praznik biti obeležen, a iz ulcinjske parohije još ne znaju.

Policija je okupljanje unutar sakralnog objekta, koji je godinama predmet arheoloških istraživanja, zabranila na zahtev lokalne vlasti, koja je pre nekoliko dana osudila najavljene aktivnosti Mitropolije crnogorsko-primorske u drevnom gradu, pišu Vijesti.

Paroh ulcinjski, protojerej Siniša Smiljić, rekao je Vijestima da je šokiran odlukama vlasti i policije.

Smiljić je potvrdio da je policija zabranila skup unutar objekta, ali nije odgovorio na pitanje da li će se i gde održati liturgija: "Ne znamo još ništa, videćemo".

Pojedinačno najjača albanska partija Forca, pozvala je juče na očuvanje reda, mira i međureligijskog i međuetničkog sklada, ostajući pri osudi namere SPC "da liturgiju održi na teritoriji naseljenoj nepravoslavnim stanovništvom".

Vijesti saznaju da će liturgija biti održana u nedjelju ujutro, a policija će na terenu biti od ranih jutarnjih sati.

"Nema potrebe za dizanjem tenzija. Nikom se ne brane verska okupljanja samo gde se to može, to i država jemči. Uvereni smo da će skup proteći u najboljem redu", rekao je Vijestima sagovornik iz policije.  

Dolazak mitropolita Amfilohija još nije izvestan.

Lani u isto vreme, meštani Vladimira i okolnih sela sprečili su mitropolita Amfilohija da sa sveštenstvom i vernicima pristupi unutrašnjosti crkve.

Nakon početnih tenzija, liturgija je ipak održana ispred objekta.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара