Odložena rasprava o Tačijevoj rezoluciji o "preševskoj dolini"

Kosovski parlament završio je vanrednu sednicu na kojoj je bilo reči o pravima Albanaca koji žive u tri opštine juga centralne Srbije, Preševu, Bujanovcu i Medveći, a o rezoluciji koja je pripremljena u 13 tačaka nije se glasalo zbog nedostatka kvoruma.

Među 13 tačaka je predlog da pitanje tzv. "preševske doline" postane deo dijaloga Beograda i Prištine, da kosovske privremene institucije obaveste međunarodne institucije i forume o, kako se tvrdi, diskriminatorskoj politici Srbije prema Albancima u tri opštine juga centralne Srbije – Preševu, Bujanovcu i Medveđi, preneo je Telegrafi.

Predviđeno je i da privremene prištinske institucije otvore "diplomatsku misiju" u tzv. "preševskoj dolini", da se u okviru kosovske vlade otvori posebna kancelarija za ove tri opštine, kao i da Priština izdvoji stalna sredstva za njihov razvoj kroz Nacionalni savet Albanaca za tzv. dolinu.

Poslanici nisu ni razgovarali o predlogu rezolucije, koju je parlamentu uputio predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači, a koja, između ostalog predviđa podršku zahtevu Albanaca iz ove tri opštine da se pripoje Kosovu.

Kako ja javio prištinski Ljajmi, očekuje se da će sutra biti održana sednica Predsedništva parlamenta na kojoj će biti odlučeno kada će biti zakazana redovna sednica na kojoj će biti reči o rezoluciji.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара