Predlog da Tutin dobije ulicu Aćif efendije

Skupština opštine Tutin nedavno je usvojila predloge Stranke Demokratske Akcije Sandžaka da ulice u tom gradu ponesu nazive kontroverznih imena i događaja iz prošlosti. Među njima je i Aćim Hadžiahmetović Bljuta, poznatiji kao Aćim efendija. Predlozi su uvojeni mimo predviđene procedure i uprkos protivljenu koalicionih partnera.

Aćif Bljuta, poznatiji kao Aćif efendija, Ibrahim Rugova, Adem Demaci i Sjenička konferencija – to su samo neka od imena koja bi, prema predlogu stranke Sulejmana Ugljanina, trebalo da nose ulice Novog Pazara. Jedno ime izazvalo je najviše kontroverzi.

"Do danas nisam čuo ni jedan racionalan, utemeljen, ozbiljan i verodostojan argument, zbog čega je uopšte Aćif efendija sporan. Ako neko njemu za zlo uzima to što je sprečio istrebljenje Bošnjaka sa ovih prostora, onda to treba jasno i da kaže", navodi generalni sekretar SDA Sandžaka Ahmedin Škrielj.

Istoričar Predrag Marković kaže da je Esesovac ratni zločinac.

"Esesovac, ratni zločinac, dosta jednostavno. Za ove ostale je komplikovanija mnogo priča, tako da, njegov primer je potpuno sulud, a ovo ostalo je za razmišljanje", navodi Marković.

Zvanično, Aćifa Bljutu je 1941. posle invazije na Jugoslaviju za gradonačelnika Novog Pazara imenovao namački okupator. Bio je član Druge prizrenske lige, a krajem rata partizani su ga streljali zbog saradnje sa okupatorom i masovnih ratnih zločina nad Srbima i ubistava Albanaca i muslimana koji su bili protiv njegove vlasti.

"Ja mislim da je Aćif efendija, u stvari, jedan dobar medijum da se napravi model razumevanja između bošnjačkog viđenja, hajde da kažemo "sveta" i većinskog srpskog u zemlji u kojoj živimo zajedno", ističe predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća Esad Džudžo.

Istoričar Marković napominje da je Aćif Bljuta bio Albanac i saradnik nacista. "I borio se za to da muslimani u Raškoj oblasti postanu Albanci", navod Marković.

Predlog je usvojen u Tutinu gde Stranka Demokratske akcije ima većinu, iako procedura nije ispoštovana, jer nije bilo saglasnosti Komisije za usvajanje naziva ulica.

"Ona mora da dobije i saglasnot nacionalnog Saveta te nacionalne manjine, mora da prođe proceduru Saveta za međunacionalne odnose koji donosi svoju odluku konsenzusom, što znači da svi pripadnici naroda i nacionalnih manjina sede u njemu. I ukoliko se u tom smislu slože, taj predlog može biti validan za ministarstvo", objašenjava državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Zoran Kasalović.

Predlogu su se usprotivili i koalicioni partneri. Predsednik SDP-a i potpredsednik Vlade Rasim Ljijić poručio je da je u inicijativi sporno sve – naziv, forma i procedura. Zaključio je da u multietničkim sredinama ulice ne mogu nositi imena koja su po bilo kom osnovu kontroverzna i koja vređaju bilo koju zajednicu.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво